logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Was verstandig met Less wasmiddel


Onlangs ontving ik een schrikbarend persbericht. Ik deed blijkbaar iets ontzettend fouts! En ik niet alleen, want vrijwel 90% van de Nederlanders gaan hartstikke verkeerd om met wasmiddel. Sommigen gebruiken veel te veel, andere juist veel te weinig. Het gevolg? De was wordt niet schoon, we vervuilen te veel… dat kan dus veel beter. Bovendien is te veel of te weinig wasmiddel ook nog eens slecht voor je wasmachine. En het is ook aan een paar Nederlanders om dat probleem op te lossen, met een wel heel cool product: het Less doseersysteem.

Zo maar wat

Als ‘man about the house’ doe ik natuurlijk ook de was. Met twee opgroeiende puberjongens zijn dat heel wat machines per week, kan ik je verzekeren. Daarbij staan de wasmiddelen binnen handbereik, maar geen maatbekers of maatschepjes. Het doseren gaat dus op gevoel. Soms wat meer, soms wat minder. Soms een scheutje azijn, soms wat wasverzachter. Net koken, maar dan met schoonmaakmiddelen. Het risico van verkeerd doseren zit dan ook in een ontzettend klein hoekje. Want zo’n ‘scheutje’ wordt al snel een scheut! Ook daar sta ik overigens niet alleen, bijna 55% van alle mensen gooit het wasmiddel zo vanuit de verpakking in de machine. Hoppa! Less, die een lans wil breken voor minder gebruik van wasmiddel, geeft aan dat het daar vaak misgaat. Vaak denkt men dat meer wasmiddel resulteert in een schonere was, maar het tegendeel is waar. Overdoseren zorgt ervoor dat er talloze liters onverdund het riool inspoelen of achterblijven in onze wasmachines. De was wordt er niet frisser van en het milieu ook niet.

7.062 liter water besparen

“Iedereen herkent het scheutje extra voor de zekerheid”, aldus Eric Smeding van Less. “Maar een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt er juist voor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al de zeepresten en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Juist doseren van je wasmiddel zorgt ervoor dat je langer met je wasmiddel doet en is ook nog eens beter voor het milieu. Berekeningen laten zien dat je met juist doseren van je wasmiddel op jaarbasis zo’n 7.062 liter water bespaart als je uitgaat van een gemiddelde van vier keer per week wassen, 220 wasladingen per jaar.”

Less is more

Om het ‘overdoseren’ aan te pakken en wassen weer ‘top of mind’ te maken, ontwierp Less een slim doseersysteem dat Nederlanders moet helpen de juiste hoeveelheid wasmiddel toe te voegen aan hun was. Door één, twee of drie keer op de dispenser te drukken, wordt precies de juiste hoeveelheid vloeibaar wasmiddel afgemeten, 35 milliliter voor een volle lading was is al voldoende. Dankzij de combinatie van het doseersysteem en de formule van het wasmiddel, is er minder wasmiddel nodig en dragen we allemaal een steentje bij aan het tegengaan van de verspilling. Daarnaast wordt wassen minder gedoe en bespaart het je uiteindelijk tijd.

Verkoopinformatie

Het Less doseersysteem komt in premium uitvoering en is online te koop via de website www.less.nl
Prijzen, inclusief verzendkosten
Premium starterskit € 19,95
Navulpakket met twee flessen wasmiddel € 9,50

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.