Vraag jij je ook af wanneer je nou een energielabel voor je bedrijfspand moet hebben? Dit is natuurlijk wel erg belangrijk om te weten. Het is namelijk zo dat jij sinds 2015 in Nederland een geldig energielabel moet overhandigen als je een bedrijfspand hebt verkocht, verhuurt of opgeleverd. Nu blijft echter de vraag nog staan waarom dit verplicht is en hoe je aan zo’n geldig label komt. Dat wordt allemaal duidelijk in dit artikel.
Wat zijn de regels voor energielabels per oppervlakte?
Het ene bedrijfspand is het andere natuurlijk niet. Daarom ligt het ook aan de oppervlakte van jouw bedrijfspand of je een energielabel moet hebben. Als jij in het bezit bent van een gebruiksoppervlakte van minimaal 50 m2 dan moet je wel bij verkoop of verhuur een geldig energielabel hebben. Dit soort gebouwen heten ook wel utiliteitsgebouwen. Het is namelijk dan een gebouw zonder woonbestemming. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantoren, scholen of winkels. Als jij een organisatie hebt dat gevestigd is in een publiek gebouw van meer dan 250 m2, dan moet jij ervoor zorgen dat jouw energielabel duidelijk zichtbaar is voor het publiek. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld hem op te hangen bij de receptie of bij de ingang. Wanneer je in het bezit bent van een pand dat groter is dan 100 m2 én daarvan minimaal de helft gebruikt als eigen kantoor, moet je minimaal energielabel C hebben. Dit is zo vanaf 2023 dus houdt hier dan ook rekening mee. Dan zijn er natuurlijk nog omstandigheden waarbij een energielabel niet nodig is. Het is namelijk niet verplicht bij beschermde monumenten of religieuze activiteiten. Ook bij bedrijfspanden die bedoeld zijn als opslag hoeft dit niet.
Een verplicht energielabel waarom is dat?
Nu vraag je je waarschijnlijk wel af waarom een energielabel verplicht is. Dit is zo omdat de overheid de eigenaren van bedrijfspanden wilt stimuleren om maatregelen te nemen die energiebesparend zijn. Als jij je bedrijfspand wilt verkopen of verhuren, dan moet je dus een geldig energielabel in bezit hebben voorafgaand aan de ingangsdatum van de verkoopdatum of huurovereenkomst. De verkoper of huurder kan dan direct zien hoe energiezuinig je pand is en ook hoe dat is in de toekomst.
Wat zijn de voordelen van een energielabel?
Natuurlijk zitten er ook een aantal voordelen aan het hebben van een energielabel. Ten eerste staat er dan concreet op dat jij energiebesparende maatregelen hebt getroffen. Jij kan dus laten zien dat jouw gebouw energiebesparend is. Daarnaast kunnen de energielabels A, B, of C erg gunstig zijn voor verkoop of voor de verhuurprijs. En als laatste voordeel is het zo dat banken het vergroenen van je vastgoed erg op prijs stellen. Zij stellen het zelfs verplicht en financieren ook minimaal energielabel C. Heb jij een energielabel voor je bedrijfspand nodig? Via EnergielabelOffertes.nl kun je eenvoudig offertes aanvragen bij verschillende energieprestatie-adviseurs, zodat je gemakkelijk kunt vergelijken.