logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wandel door de eetbare tuin in Artis


artis

De hele zomer staat Artis in het teken van de eetbare tuin. Alle eenjarige beplanting zal bestaan uit eetbare bloemen, planten en kruiden. Er worden in totaal 35.000 planten geplant, verdeeld over 162 soorten. Deze worden dagelijks geplukt en gevoerd aan de dieren. Maar ook de bezoeker kan genieten van de geuren en kleuren van de eetbare tuin.

Bewonder de paars bloeiende salie en rode boerenkool, ruik de tijm of het Japanse kruid shiso. Op de Papegaaienlaan wandel je langs onder meer prei, rode spruitjes, en de vergeten groente palmkool. Je vindt er ook veel kruiden, zoals rozemarijn, tijm, dragon en ganzenvoet, een kruid waarvan je het blad rauw en gekookt kunt eten, zoals spinazie.

NIET ALLEEN EEN GROENTETUIN

Ton Hilhorst, botanicus van Artis, heeft alle plantenfamilies onderzocht op eetbaarheid. Daarbij waakte hij er voor dat de héle plant eetbaar moest zijn. Zo kun je tomaten bijvoorbeeld eten, maar de plant waar een tomaat aan groeit is giftig. Daar is dus expres niet voor gekozen. Alle beplanting heeft zowel een pluk- als sierwaarde. Want het moet niet alleen een groentetuin zijn. Mensen worden vrolijk van mooie bloemen en bijzondere bladsoorten.

DUURZAAM EN VOEDZAAM

Doordat alle beplanting gevoerd wordt aan de dieren, is de eetbare tuin een project dat goed past binnen de wens van Artis om zo duurzaam mogelijk te zijn. Maar duurzaamheid is niet de enige reden, ook het dierverrijkingsaspect is van belang. De dieren zullen te maken krijgen met meer verschillende smaken, en andere manieren van aanbieden: bijvoorbeeld een hele stengel met blaadjes. Daarnaast zullen ze sommige eetbare planten moeten leren eten. Kruiden zoals tijm of munt geven een veel heftiger smaaksensatie dan de groente die ze normaal gewend zijn.

VOOR KLEINE HERBIVOREN EN GROTE GRAZERS

In eerste instantie zijn de planten bedoeld voor de zogenaamde kleine herbivoren in de tuin: de vogels, reptielen, aapachtigen en knaagdieren. Grote grazers zoals olifanten en giraffen krijgen pas aan het eind van het seizoen, als de planten worden opgeruimd. Zij eten namelijk zo veel op een dag dat de eetbare tuin anders te snel in hun magen zou verdwijnen.

Meer informatie: www.artis.nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.