logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het Walhalla voor sneakerheads

Voor de een is een lelijke schoen en voor de ander een collectors item. Een begeerlijke sportschoen waarvoor veel geld wordt uitgegeven ook als het gebruikte modellen zijn. Sneakers zijn voor velen een hype. De van oorsprong sportschoenen voor hardlopers is een serieuze business.

Bijnaam voor fans van sneakers

Sneakerfans worden ‘sneakerheads’ genoemd. De wereldwijde sportschoenenmarkt wordt gedomineerd door Nike. Van de tien meest populaire schoenen zijn er zeven van Nike. Vervolgens zijn er de merken Adidas en Asics. Zowel nieuw als gebruikt worden ze via eBay verkocht. Schaarse sneakers worden voor woekerprijzen verkocht. De VS is de grootste markt gevolgd door de rest van de wereld.

Populaire sneakermodellen

Nike lanceert met een uitgekiende strategie nieuwe modellen. Bij de mainstreammodellen worden grote partijen verkocht. Maar van alle andere sneakers produceert Nike er juist bewust minder. Wisselend per ‘limited edition’ worden de sneakers in kleine oplagen aangeboden. Het zijn juist deze heren sneakers die vrijwel meteen uitverkocht zijn en verzameld worden of door verkocht voor het viervoudige van de prijs.

Release

Het is elk jaar onbekend hoeveel schoenen geïntroduceerd worden. Het is elk jaar afwachten hoeveel verschillende modellen Nike jaarlijks op de markt brengt. De sneakers waarvan de Air Max en Air Jordan de bekendste zijn, gaan al ruim 35 jaar mee. In 1965 verschenen de eerste sneakers. De Nike Air Rift is een recente sneaker uit 1996 waarvan elk jaar nieuwe kleurencombinaties op de markt komt.

Modetrends voor sneakers

De Nike Free’s zijn niet weg te denken uit ons straatbeeld, terwijl de schoenen eigenlijk zijn ontworpen voor atleten. Het ontwerp van de Nike Free’s zijn hardloopschoenen met een zo dun mogelijke zool, zodat lopers meer in contact staan met de grond. Hoe werd een hardloopschoen een modetrend? De mode wordt sportiever en de sport modieuzer. Die ontwikkeling is al een paar jaar gaande. De Nike Free trend is uit New York overgewaaid. Kantoorpersoneel dragen de schoenen onderweg naar het kantoor. Op kantoor wisselen ze de schoenen.

StockX is een beurs waarop zogenoemde ‘hype’-sneakers worden doorverkocht: het zijn schoenen van merken als Adidas en Nike die een beperkte oplage hebben en vaak in samenwerking met een rapper zijn gemaakt. De populaire Yeezy’s van Adidas worden bijvoorbeeld door Kanye West ontworpen.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.