logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Wacom One 13 tekentablet


Wacom maakt al sinds jaar en dag geweldige tekentablets, waarbij ze telkens nieuwe technieken introduceren in de professionele modellen en de wat verouderde technieken hergebruiken in hun modellen voor enthousiaste semi-professionals. De Wacom One is hun nieuwste apparaat, waarbij ze zich juist richten op die enthousiastelingen. De Wacom One lost één van de grootste problemen en obstakels op van al hun tablets: het probleem dat je niet letterlijk ziet waar je tekent. Op hun tablets beweeg je namelijk je pen op een tablet, waarbij je op het scherm iets ziet bewegen. En dat kost de nodige training en ervaring, kan ik je verzekeren!

Scherm en tablet in één

De Wacom One is een beeldscherm waarop je kunt tekenen. Zo zie je direct waar je tekent, wat een reeks van mogelijkheden opent voor beginnend tekenaars. Je hebt immers wel de mogelijkheden van alle softwarematige voordelen, zoals het werken met lagen en een breed scala aan gereedschappen, zonder dat je eerst moet wennen aan die lastige oog-handcoördinatie. En dat voor een prijs van een gemiddelde iPad… Het apparaat zelf ziet er misschien wat log uit, met flinke randen die flink zijn afgerond. Hier kun je makkelijk op steunen met je polsen, zonder dat je last krijgt van scherpe randjes, hij is echt ontworpen op comfort. Indien gewenst kun je het tablet ook op pootjes zetten, zodat je in een prettige helling kunt werken.

Het scherm

Het beeldscherm van de Wacom One is 13,3 inch in diameter met een 16: 9 beeldverhouding en een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels. Het scherm is matte afgewerkt, waardoor het een beetje als zo’n oud touchscreen aanvoelt. Toch is hij een stuk steviger, je drukt het scherm niet in wanneer je tekent zoals bij die oude schermen wel het geval was. Daarbij profiteer je van de matte afwerking: je ziet jezelf niet, gereflecteerd in het scherm. En dat is bijzonder prettig! Jammer vind ik wel dat het scherm niet bepaald fel verlicht is. Aan de ene kant werkt het wel prettig, alsof je tekent met e-inkt, maar soms wil je gewoon wat meer licht, bijvoorbeeld wanneer je werkt in een helder verlichte kamer.

Tekenen met een pennetje

Op de Wacom teken je met het bekende analoge pennetje. Het is een passieve stylus, waarmee je contact maakt met het aanraakgevoelige oppervlak van de Wacom One. Je kunt niet met je vingers tekenen, zodat je zonder problemen met je handen op het tablet kunt steunen. Er zijn echter ook geen sneltoetsen aanwezig op het tablet, die je wel tegenkomt op verschillende andere tablets van Wacom. Mocht je dat willen, dan kun je een Express Key afstandsbediening kopen voor zo’n 100 euro. Voor puur tekenen is het geweldig om een clean tablet te hebben waarop je kunt tekenen, en in de meeste programma’s kun je met iconen alle functies bereiken, maar sneltoetsen zijn en blijven wel praktisch en makkelijk. Nu moet je regelmatig naar het normale toetsenbord grijpen voor bijvoorbeeld het vergroten en verkleinen van je penseelpunt.

Tweede scherm

Het aansluiten van de Wacom One is overigens wel een dingetje. Je krijgt er een zogeheten X-kabel bij geleverd, die je in je tablet, je computer én in een stopcontact moet steken. Dit tablet is dus geen model dat je d’r even snel bijpakt en mee aan de slag gaat, tenzij je de bekabeling al klaar hebt liggen. Het aansluiten en installeren van het tablet gaat daarentegen snel en eenvoudig: hoewel de kabel onhandig is, heb je alles in no-time aan de praat. Nadat je hem hebt aangesloten op je computer via HDMI en een vrije USB-poort, kun je het tablet gebruiken als een tweede scherm. Met tekenfunctie, uiteraard. Je kunt daarbij in de instellingen van je computer kiezen of je het echt wil gebruiken als tweede scherm (waarbij je telkens je tekenprogramma moet verslepen naar je Wacom One), maar ik vond het prettiger om de One te gebruiken in een spiegelfunctie, waarbij je op het beeldscherm en je One hetzelfde beeld ziet.

De tekenervaring

Maar hoe voelt dat nu, tekenen op een Wacom One tekentablet? Wel: net alsof je op papier tekent. Grof papier, wel te verstaan. De penpunt, in combinatie met het tekenoppervlak van je scherm, zorgt namelijk voor een redelijke hoeveelheid wrijving. Daardoor lijkt het alsof je echt op papier aan het tekenen bent. Het fijne van tekenen op een scherm is bovendien dat je direct ziet wat je doet, zonder vertraging of het probleem dat je niet precies ziet waar je tekent. En dat werkt geweldig! Mede dankzij de drukgevoeligheid van de pen, waardoor het lijkt als je echt met een penseel, potlood, pen, stift, verfroller of welk materiaal dan ook aan het tekenen bent!

Ga direct naar Wacom One 13 op BOL.com.


Recensie over Wacom One 13

De Wacom One 1 is een geweldig instap tekentablet mét een ingebouwd beeldscherm. Het matte scherm voelt aan als papier, met een stroefheid die bijzonder prettig tekent. De drukgevoeligheid en het feit dat je meteen ziet waarop je tekent, voelt prettig, vertrouwd en het cool dat je meteen ziet wat je tekent. Jammer genoeg ontbreken sneltoetsen en een aanraakgevoeligheid. Daardoor kun je niet zo makkelijk scrollen over je canvas, in- en uitzoomen of wisselen tussen programma’s. Ook het gebruik van de X-connector is een beetje rommelig, het is een flinke collectie kabels die je moet neerleggen op je bureau. Aan de andere kant: zo’n set-up voor deze prijs, dat is gewoon fenomenaal. Voor enthousiaste tekenaars die meer gemak en snelheid willen in hun workflow, is dit echt een geweldige optie.

Score: 8


Informatie

Wacom One 13, Wacom
Meer weten?
Prijs: 399 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.