Wij zijn allemaal digitale nomaden geworden, of we het nu willen of niet. Te pas en te onpas worden onze smartphones, tablets en laptops tevoorschijn gehaald om mail te checken, artikelen te bekijken of gewoon om even op Instagram te scrollen. Wegens een gebrek aan mobiel internet, maken veel mensen gebruik van gratis wifi hotspots. Daarmee brengen ze onbewust hun digitale veiligheid in gevaar. Want: voor niets gaat de zon op. Waarom zouden mensen of bedrijven hun wifi openstellen voor het grote publiek?
Wat is een VPN?
Een VPN is een Virtual Private Network. Het werkt met een app op je smartphone, tablet of computer, die alle internetgegevens versleuteld. Die versleutelde gegevens worden naar de server van de betreffende host gestuurd, waarna de opdrachten pas worden uitgevoerd. Die versleutelde gegevens worden dus verzonden naar het gratis Wifi-punt en de servers die daar achterzitten. Mocht er een cybercrimineel achter de aanbieder van de gratis wifi zitten, zal hij dus niets van je gegevens kunnen ontcijferen! En dat biedt een geweldige laag extra veiligheid. Maar er zijn meer redenen om een VPN te nemen. Als bijkomend voordeel bieden sommige VPN-aanbieders, zoals Surfshark, een omgekeerde filter, waarbij zij websites van reclamemakers blokkeren. Geen vervelende advertenties meer op websites en in apps!
Privacy
Er wordt via verschillende manieren gebruik gemaakt van de gegevens die jij via het internet verstuurt. Ze worden door verschillende partijen verzameld voor analytische doeleinden… maar het feit dat ze verzameld worden, maakt ze weer doelwitten voor cybercriminelen. Of ontdekken ze dat ze flink geld kunnen verdienen met die gegevens! In het verleden is al gebleken dat er internetproviders waren die persoonlijke gegevens doorverkochten aan geïnteresseerde partijen. Ook verschillende apps gebruiken gegevensverzameling als basis van hun verdienmodel. Via een VPN gaan alle gegevens naar een beveiligde server, zodat niemand jouw internetgedrag kan opslaan.
Alles en overal
Een ander voordeel van een VPN is dat je via de app kunt laten lijken dat je op een andere plek bent. Je kunt zomaar vanuit Amerika, China of Taiwan internetten, als je dat wilt. Dat schept heel wat mogelijkheden. In de Amerikaanse streamingdiensten is er bijvoorbeeld een groter aanbod dan in Nederland. Met behulp van een VPN kun je dus de Amerikaanse Netflix bekijken en genieten van de nieuwste afleveringen, voor ze hier in Nederland te zien zijn. Andersom geldt dat ook: ben je in het buitenland en wil je een Nederlandse website bezoeken? Dan kun je via je VPN net doen alsof je in Nederland bent. Je kunt er bovendien je voordeel mee doen bij het online shoppen: verschillende websites bieden hun producten voor verschillende prijzen aan, afhankelijk van het land waarin je op dat moment bent!
Beveiligd werken
Hier zullen werkgevers heel blij mee zijn: de codering van gegevens zorgt voor een extra laag beveiliging voor alles wat via het internet wordt gedeeld, dus ook alle bedrijfsgegevens. En met de AVG in het achterhoofd, de Privacywet die enkele jaren geleden van kracht werd, is het wel belangrijk om ook die gegevens goed achter slot en grendel te zetten en vertrouwelijke informatie enkel via een beveiligde internetverbinding te gebruiken.
Makkelijk in gebruik
Dat klinkt allemaal heel heftig en lastig, maar gelukkig zijn VPN-apps er voor ‘de gewone burger’. Ze zijn heel makkelijk in gebruik en doen hun werk op de achtergrond. Veel meer dan de app installeren, openen en inloggen komt er niet bij kijken. Vanaf dat moment draait jouw VPN op de achtergrond bij al je activiteiten. Wil je aanpassingen doen in de instellingen? Dan doe je dat snel en eenvoudig via de app zelf. Voor normaal gebruik is de beveiliging echter in een mum van tijd actief. Kijk voor je een abonnement neemt voor hoeveel apparaten je abonnement geldig is. De een biedt slechts voor 5 apparaten bescherming, anderen laten je met een onbeperkt aantal apparaten tegelijk inloggen. Voor gezinnen met smartphones, tablets en laptops kan dat een bepalende factor zijn!
Beperkingen van een VPN
Een VPN heeft natuurlijk wel zijn beperkingen: wat jij doet op het internet, kan nog altijd worden opgeslagen door bedrijven. Als jij op Facebook een post liket, dan doe je dat via jouw inloggegevens van Facebook… en weet Facebook dat jij dat kattenfilmpje een duimpje hebt gegeven. Daar kan geen enkele VPN iets aan veranderen! Je bent dan ook nog altijd verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Op basis daarvan kunnen zij je advertenties tonen of benaderen voor ‘interessante producten’ zoals kattenbakvulling.