logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom ouders moeten gamen met hun kinderen


Uit nieuw onderzoek van Microsoft is gebleken dat Nederlandse gezinnen gemiddeld zes keer per maand samen gamen, waarmee het populairder is dan sporten, bordspellen spelen of uit eten gaan.

  • 50% van de Nederlandse gezinnen speelt samen games.
  • Nederlandse gezinnen gamen gemiddeld zes keer per maand samen.
  • 64% van de ouders zegt dat gamen met hun kinderen de onderlinge relatie versterkt.
  • 69% van de ouders zegt precies te weten welke games hun kinderen spelen.
  • Iets minder dan een derde van de Nederlandse ouders heeft restricties voor aankopen in games of een maximale schermtijd ingesteld.

De feestdagen naderen en dan brengen gezinnen vaak meer tijd met elkaar door. Uit nieuw onderzoek van Microsoft Corp. blijkt dat gamen inmiddels een belangrijke gezamenlijke activiteit is: de helft van de Nederlandse ouders zegt dat ze samen games spelen. Nederlandse gezinnen gamen zes keer per maand samen. Hierdoor is het populairder dan traditionele activiteiten als sporten (3.7 keer per maand), uit eten (1.4 keer per maand) of bordspellen spelen (3.6 keer per maand).

Relatie wordt versterkt door gamen

Het nieuwe onderzoek naar gametrends binnen gezinnen is gebaseerd op een steekproef van meer dan 12.000 ouders in heel Europa, waarvan iets meer dan 2.000 ouders uit Nederland. Daarbij werd gekeken naar gedragingen en inzichten met betrekking tot een evenwichtig gamen in de huiselijke kring. Volgens het onderzoek vinden ouders dat het spelen van games hen dichter bij hun kinderen brengt en de band meer versterkt dan televisiekijken. Bijna 60% van de Nederlandse ouders zegt dat gamen met de kinderen de onderlinge relatie versterkt en iets meer dan de helft van de Nederlandse ouders (59%) geeft aan dat gamen bijdraagt aan een beter begrip van de persoonlijkheden van hun kinderen. Bovendien vindt bijna twee derde (61%) dat gamen met hun kinderen ertoe leidt dat ze meer aansluiting hebben bij de populaire cultuur.

Uit de gegevens over Europa blijkt dat Spanje het grootste aantal gamegezinnen heeft. Hier zeggen drie van de vier (75%) gezinnen dat ze samen games spelen. Italianen spelen echter vaker samen, gemiddeld 10 keer per maand. Spaanse gezinnen doen dit met gemiddeld negen keer per maand net iets minder. Het volgende land op de ranglijst is Frankrijk, waar gezinnen acht keer per maand samen gamen.

Gamen heeft een vaste plek in de vrijetijdsbesteding van gezinnen

“De resultaten van dit onderzoek zijn opmerkelijk en maken duidelijk dat gamen inmiddels een vaste plek heeft binnen de gewone vrijetijdsbesteding van gezinnen”, zegt Ryan Cameron, Xbox EMEA Gaming Director van Microsoft. “In korte tijd is gamen een belangrijk middel geworden om de onderlinge band tussen gezinsleden te versterken. Volgens ons heeft dit deels te maken met het interactieve karakter van games. Het maakt daarbij niet uit of je met of tegen elkaar speelt. De gezinsleden hebben hoe dan ook interactie met elkaar, wat resulteert in een meer memorabele ervaring dan een passieve activiteit als televisiekijken.”

Top 10 populairste gezinsactiviteiten in Europa

  1. Televisiekijken
  2. Voorlezen voor het slapengaan
  3. Wandelen
  4. Games spelen
  5. Spelen in het park
  6. Sporten
  7. Bordspellen spelen
  8. Winkelen
  9. Verstoppertje spelen
  10. Uit eten

Uit het onderzoek bleek ook dat ouders goed op de hoogte zijn van de games die hun kinderen online spelen. Iets meer dan twee derde (69%) van de Nederlandse ouders zegt zelfs precies te weten welke games hun kinderen spelen. Desondanks zijn ouders nog steeds bezorgd over de online contacten van hun kinderen. Zo zegt 53% van de Nederlandse ouders dat ze niet altijd weten met wie ze praten.

Inzicht in game-activiteiten

“We zijn erg blij dat ouders in Europa zo goed op de hoogte zijn van de online game-activiteiten van hun kinderen”, aldus Cameron. “Bij Microsoft willen we iedereen mogelijkheden geven om meer te bereiken. We blijven gezinnen op allerlei manieren helpen om op een leuke manier samen te spelen. Ook nadat de ouders hun controllers hebben weggelegd, willen we kunnen garanderen dat hun kinderen alleen toegang hebben tot de passende content. Daarom raden we ouders zeker aan om een gezinsgroep te maken en de gezinsinstellingen te gebruiken.”

Gezinsinstellingen

De volledig aan te passen gezinsinstellingen zijn beschikbaar op allerlei game-apparaten, zoals Xbox One-consoles, Windows 10-pc’s en -tablets, en smartphones. Maar uit het onderzoek bleek dat veel ouders deze waardevolle tools niet gebruiken. Iets minder dan een derde (30%) van de ondervraagde ouders uit Nederland heeft restricties ingesteld voor aankopen in games. Ook heeft een kwart van de Nederlandse ouders passende limieten voor schermtijd ingesteld voor de gezinsleden. 41% van de ondervraagde ouders uit Nederland hebben nog geen enkele vorm van ouderlijk toezicht ingesteld op het game-apparaat van hun kind.

Tips om kinderen veilig te laten gamen

Met de gezinsinstellingen van Microsoft kunnen ouders de maximale schermtijd instellen, betalingen in apps beperken met een toegangscode, content filteren op basis van de leeftijd van elk kind en nog veel meer. Dit zijn enkele eenvoudige tips voor veiliger gamen, zoals aanbevolen door Microsoft:

  • Leer de gezinsinstellingen van je game-apparaat kennen – Van de maximale schermtijd tot aankoopbeperkingen, er zijn allerlei instellingen beschikbaar op game-apparaten. Je kunt ze eenvoudig inschakelen of eventueel verder aanpassen. Meer informatie over het instellen en beheren van gezinsgroepen en kinderaccounts op Microsoft-platforms vind je op xbox.com/nl-NL/community/for-everyone/responsible-gaming.
  • Stel duidelijke basisregels – Zorg ervoor dat je kinderen weten hoe ze zich moeten gedragen tijdens het gamen of online spelen. Praat met hen over online pesten, wat wel en niet gepast is en hoe lang ze mogen gamen. Als je dit goed uitlegt, zullen ze het waarderen dat je zoveel belangstelling toont voor het spelen van games.
  • Doe mee – Wil je echt weten waar je kinderen mee bezig zijn? Pak dan zelf eens een controller op. Het is belangrijk om uit de eerste hand te ervaren hoe je kind zijn tijd doorbrengt. En misschien vind je het nog leuk ook!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.