logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom hebben mobiele telefoons extra bescherming nodig?

De smartphone is niet weg te denken uit ons leven. Hiermee bellen, appen en gamen we bijna elke dag. Onze telefoon gebruiken we ook om bankzaken te regelen of onze DigiD-app staat erop. Dat betekent dat er veel gevoelige gegevens op onze mobiel staan. Toch heeft niet iedereen zijn telefoon even goed beschermd. Dat is zonde, maar op welke manier zorg je ervoor dat je mobiele telefoon beter beschermd is?

Je telefoon beschermen tegen diefstal

Omdat je telefoon zoveel gegevens bevat zoals private berichten, foto’s maar ook je bankapps of de app voor je digitale identiteit, DigiD, is het belangrijk om je telefoon te beschermen tegen diefstal. Natuurlijk kun je dat doen door je telefoon nooit in een rugtas te dragen in een drukke bus of tram of andere drukke plek maar ook door de telefoon voor te bereiden op een mogelijke diefstal. Want hoewel je die natuurlijk koste wat kost wilt voorkomen, zou je helaas net de pech kunnen hebben dat een zakkenroller het op jouw telefoon heeft gemunt! Zorg er daarom voor dat je backups maakt op een ander apparaat of toestel van al je gegevens die belangrijk zijn. Zorg er ook voor dat je gegevens op een afstandje kunt wissen. Hiervoor zou je ook de klantenservice van sommige instellingen, zoals die van je bank, kunnen bellen. Daarnaast is het altijd aan te raden om je telefoon traceerbaar te maken. Op die manier kun je zien waar je telefoon zich bevindt wanneer deze gestolen is. Dat zou het kunnen vergemakkelijken voor de politie om je telefoon terug te vinden.

Naast alle bovenstaande adviezen is het natuurlijk ook belangrijk dat je de waarde van het apparaat zelf terugkrijgt wanneer deze gestolen is. Een telefoonverzekering afsluiten is dan ook zeker geen slecht idee. Je kunt de telefoon dan misschien prima van een afstand volgen, je gegevens van een afstandje wissen en je schermbeveiliging plus pincode up to date hebben, je toestel heeft nog steeds een bepaalde waarde. Een verzekering zorgt ervoor dat je geld krijgt terugkrijgt voor je toestel dat ongeveer evenveel kost als een tweedehands telefoon.

Bescherm je telefoon tegen hackers

Fysiek verlies van je telefoon met je gegevens is vervelend, maar laten we eerlijk zijn, de kans dat dat je overkomt is gelukkig nog steeds gering, zeker als je goed op je spullen let. Het hacken van je telefoon is echter iets wat je misschien sneller zou kunnen overkomen. Hackers worden steeds slimmer en behendiger in het aanvallen van je telefoon. De laatste jaren nemen vooral sms’je met een neppe track en trace-code een toevlucht. Hackers proberen hiermee je gegevens te bemachtigen doordat jij op een link klikt in een neppe sms waarmee ze je soms herleiden naar een website waar je een app moet downloaden die zogenaamd van een bezorgbedrijf als DHL of UPS is bijvoorbeeld. De app downloadt echter malware op je telefoon. In andere gevallen wordt een neppe pagina van mobiel bankieren getoond, waarmee geld wordt afgetroggeld. Ook e-mails met zogenoemde phishing zijn populair naast smsjes. Soms worden daarmee e-mails van instanties nagemaakt zoals de Belastingdienst, de overheid of een bekende bank.

Openbare wifi

Naast deze manier van hacken, kunnen hackers ook bij je gegevens als je op een niet beveiligde wifi-verbinding zit, zoals in een koffiezaakje of een openbare wifi in een winkelcentrum. In dat geval zou je je telefoon ook kunnen beschermen met een VPN, waarmee je een ontraceerbare verbinding via een ander IP-adres aanlegt, of natuurlijk gewoon met een virusscanner. Daarnaast zou je in het openbaar beter gebruik kunnen maken van je databundel. Dat is misschien je geld meer waard dan die paar cent die je bespaart met openbare wifi.

Voorkom beschadigingen

We herinneren ons misschien allemaal de bekende Nokia 3310 nog. Dit haast onverwoestbare Finse model zou je volgens sommigen van een flatgebouw kunnen laten vallen en dan was het nog niet stuk. Inmiddels is de telefoon alweer 22 jaar oud, maar nog altijd gebruikt bijvoorbeeld geheim agent James Bond de toestellen in de films. Onze telefoons zijn tegenwoordig niet meer zo onverwoestbaar en vaak wat gevoeliger voor krassen en breuken.

Natuurlijk hebben we daar ook een heleboel nieuwe functies bij gekregen en geweldig mooie camera’s, maar desondanks zou je die toch graag willen beschermen. Dat doe je nog altijd het beste met een stevig hoesje, bijvoorbeeld van siliconen, dat de schokken absorbeert. Ook een zogenoemde bookcase, waarin je ook pasjes kunt stoppen is een goede optie. Daarnaast zijn er ook speciale plastic schermpjes om over je scherm te plakken, zodat hier minder snel krassen op komen.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.