logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom mandarijnen zo populair zijn tijdens het Sinterklaasfeest


Nederlanders eten maar liefst vier kilo mandarijnen per jaar. Zeker nu de Sint en zijn Pieten weer in ons land zijn, groeit de vraag naar mandarijnen explosief. In de week van Sint verkopen we er in onze winkels maar liefst 18 miljoen. De mandarijnen van Albert Heijn worden van oktober tot mei geoogst aan de oost- en zuidkust van Spanje. Daar teelt onze leverancier Martinavarro al 56 jaar met veel zorg de lekkerste mandarijnen. Maar waarom is de mandarijn zo populair rondom Sinterklaas?
 
De geschiedenis vertelt ons…
Er zijn meerdere verklaringen waarom Sinterklaas en de mandarijn onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Laten we eens in de geschiedenisboeken duiken. Daar vinden we het verhaal van een arme man met drie mooie dochters die heel graag wilden trouwen. Helaas, er was geen geld, en dus geen bruidsschat. Daarom gooide de Sint stiekem zakjes met gouden munten bij de meisjes in hun slaapkamer. Zo konden ze toch trouwen en dat is precies de reden waarom de Sint ‘goedheiligman’ wordt genoemd. Sint Nicolaas stond in de zeventiende eeuw voor liefdadigheid, gezin en liefde. Eerst werden de gouden munten goudklompen genoemd, vervolgens gouden ballen en ten slotte appeltjes van oranje. En daarom vinden kinderen met Sinterklaas nog altijd een oranje mandarijntje in hun schoen.
 
Er is nog een verklaring die te maken heeft met een sinterklaasliedje uit 1718 waar sprake is van ‘appeltjes van oranjen’ als Sinterklaaslekkernij. Die ‘appeltjes van oranjen’ waren sinaasappelen of mandarijnen, die toen uit Spanje werden ingevoerd. Of Sinterklaas toen al in Spanje was gesitueerd, is niet bekend. Daarvoor vinden we pas halverwege de 19e eeuw bewijzen. Vanaf midden 20e eeuw zullen mandarijntjes als Sinterklaastraktatie zijn gekozen vanwege hun gezonde karakter, dus als tegenhanger van snoep en koek”, aldus Sint-expert Frits Booy.
 
Met de hand geplukt
Albert Heijn is altijd op zoek naar het lekkerste fruit. En als dat is gevonden, ontstaat er met leveranciers een samenwerking die jarenlang voortduurt. Zoals met onze citrusleverancier Martinavarro uit Spanje, waarmee we al sinds de jaren ‘60 samenwerken. Om ervoor te zorgen dat we op ieder moment van het jaar de lekkerste mandarijnen in de winkel hebben, teelt Martinavarro maar liefst 8 verschillende variëteiten. De mandarijnen worden stuk voor stuk met de hand geplukt en liggen vier dagen na de pluk in de winkel.
 
Facts & figures
  • Mandarijnen zijn rijk aan vitamine C
  • Nederlanders eten vier kilo mandarijnen per jaar
  • In de week van Sint verkoopt AH 18 miljoen mandarijnen
  • De mandarijnen van AH worden al 56 jaar door leverancier Martinavarro geteeld
  • Marinavarro teelt 8 variëteiten mandarijnen voor AH: clemenrubi, arrufatinas, oronules, clemenules, clemenvilla, nadorcott, orri en murcott.
  • Een mandarijnenboom is 30 tot 35 jaar in productie
  • De mandarijnen worden ’s ochtends geoogst en liggen binnen 4 dagen in de winkel
  • Op ah.nl staan meer dan 60 recepten met mandarijnen. Zoals lekkerbekjes met witlof en mandarijn en flensjes met mandarijn en ijs

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.