logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom je nu al je lampen moet vervangen door LED

Veel mensen gebruiken nog altijd normale gloeilampen of halogeenlampen om hun huis te verlichten. Waarom? Omdat ze nog niet stuk zijn. Zo simpel is het. Wij, zuinige Nederlanders, vervangen pas iets als het stuk is. Een nobel streven, maar niet altijd terecht. Gloeilampen en halogeenlampen zijn namelijk behoorlijke energieslurpers. Met een ledlamp bespaar je 8-10 keer de energie. Waarom je nu al je lampen moet vervangen door LED? Om energie te besparen! Een led spot vraagt slechts een fractie van de energie van een halogeenspot! 

Rekensom: hoe snel heb je een led-lamp terugverdiend?

Laten we even uitgaan van een aantal gegevens. Ten eerste: een lamp brand gemiddeld 4 uur per dag, voor 320 dagen per jaar. Je bent soms op vakantie, een avondje op pad… Als je een lamp rekent van 60 watt, verbruikt deze 0,06 kilowatt per uur, ofwel 0,24 kilowatt per dag. We rekenden met 320 dagen… dus dat maakt 76,8 kilowatt per jaar. Voor het rekengemak nemen we een prijs van 0,20 euro per kWh. Dat betekent dat die ene lamp je 15,36 euro aan energie kost. Dat is niet veel, zou je denken, maar heb jij maar één lamp aan in de avond? Dat dacht ik niet! Denk aan een lamp op de overloop als je kinderen hebt, de tuinverlichting, een paar lampen in de kamer, eentje in de keuken. Al snel branden er 8 lampen op een avond, misschien nog wel meer. Dat brengt je energieverbruik op 614 kilowatt per jaar voor je verlichting en ons jaarlijkse kostenplaatje al op ruim 122 euro. 

De energiekosten van een ledlamp

Laten we er even van uitgaan dat je allemaal gloeilampen had, die je wilt vervangen door een ledlamp. Zoek je een lamp met dezelfde lichtopbrengst, dan zul je zien dat een led-lamp 8x minder energie verbruikt. Per jaar verbruik je in de situatie hierboven (met 8 lampen) dus niet 122 euro, maar 15,25 euro. Een verschil van 107 euro! Een gemiddelde ledlamp kost 5 euro. Met een investering van 40 euro bespaar je ieder jaar een bedrag van 107 euro uit… en ongeveer 560 kWh aan energie. Vervang je ledlampen dus zo snel mogelijk! Lampje eruit, lampje erin. Voor de sfeer hoef je het niet te laten. Waar tientallen jaren geleden led-licht nog fel en kil was, heb je nu heel fraai sfeerlicht. Je kunt er zelfs voor kiezen om het uiterlijk van een echte, ouderwetse gloeilamp na te bootsen, mocht je de lamp echt in het zicht hebben. De Calex led lampen geven niet alleen fraai en warm licht, maar zien er ook nog eens heel sfeervol en zelfs retro uit.

Sneller terugverdienen met halogeen

Vervang je een halogeen lamp door een ledlamp? Dan heb je de kosten nog sneller terugverdiend: een ledlamp verbruikt namelijk maar 10% van een halogeenlamp! Bovendien gaat een ledlamp niet 5000 uur mee, zoals een halogeenlamp, maar een indrukwekkende 15.000 uur. 

Slim vervangen

Natuurlijk is het mogelijk om je lampen eenvoudigweg te vervangen door energiezuinigere exemplaren. Maar grijp die kans aan om je interieur meteen een oppepper te geven. Zo kun je de gloeilamp in een plafonnière makkelijk vervangen, maar een echte led plafonniere levert een mooier, diffuser licht op. Als je bedenkt dat een nachtlampje in je stopcontact al snel 3 tot 5 watt verbruikt, kun je hem vaak beter vervangen door een led plafonnière. Net zo makkelijk. Bovendien kun je ervoor kiezen om een model te gebruiken met een ingebouwde bewegingsmelder, waardoor je enkel licht hebt als het te donker is… en er iemand is die licht nodig heeft. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je meer bewegingssensoren gebruiken of denken aan slimme lampen, die reageren op jouw aanwezigheid.

~ Dit is een aangeleverd artikel of betreft een samenwerking ~

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.