logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom je niet genoeg kunt krijgen van melk-karamel-zeezout chocolade

Tien jaar geleden verscheen Tony Chocolonely’s hun befaamde melk karamel zeezout chocoladereep: het markeerde eigenlijk het succes van dit (tot op dat moment stond Tony Chocolonely als merk nog in de kinderschoenen). Waarom was die reep het startsein van het succes? De wetenschap biedt antwoord.

PS: moet jij jezelf soms een halt toeroepen om niet ineens een hele reep… of twee naar binnen te schrokken? Haal dan de ludieke ‘Afblijven dan’-tape in huis die je hierboven ziet! Je scoort hem in Tony’s Superstore!

Dit is waarom je zeezout-karamel chocolade blijft eten

Er is door de universiteit van Florida wetenschappelijk onderzocht waarom zeezout-karamel zo populair is. En nee, dat is niet alleen omdat je een chocoholic bent 😉 Het is namelijk zo, dat wanneer je iets zoets, zouts of vettigs eten, je hersenen een kleine chemische reactie veroorzaken, waardoor endogene opioïden worden vrijgegeven… en dat geeft je een happy buzz. Denk je nu eens even in wanneer je alle drie tegelijk binnenkrijgt? Triple buzz! Het enige nadeel is dat je hersenen je onbewust smeken om meer… en je soms ook te laat het seintje geven dat je genoeg hebt gehad.

De geschiedenis van Karamel-zeezout

Gezouten karamel, gemaakt van suiker, zout en vet, werd meer dan dertig jaar geleden voor het eerst gemaakt door chocolatier Henri Le Roux. Sindsdien zien we het niet alleen in voorspelbare producten zoals chocolade, fudge, ijs en milkshakes, maar ook in koffie, thee, wodka en zelfs yoghurt.

Ben jij ook zo’n fan van karamel-zeezout? Of heb jij een andere guilty pleasure? Laat het ons weten!

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.