logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom je een Apple Airtag moet hebben


AirTags zijn super handig. Ze helpen je om verloren of gestolen voorwerpen terug te vinden. We vertellen graag wat je er allemaal mee kunt, hoe je een Airtag installeert – en waarom je er niet genoeg in huis kunt halen! Lees alles over de Apple Airtag… met een paar toffe gebruiksmogelijkheden die je vast nog niet kende.

Wat is een Apple Airtag?

De Apple Airtag is een platte, ronde tracker die je helpt om zoekgeraakte of gestolen items te lokaliseren met de Zoek mijn-app. De Apple Airtag kost 39,95 euro voor één of 119 euro voor een pakket van vier Airtags. Accessoires, zoals sleutelhangers, bagagelabels en lussen, worden apart verkocht. Het bijzondere aan Apple Airtags is dat ze het complete netwerk van iPads en iPhones gebruiken om de locatie te bepalen. Iedereen met een Apple device helpt dus met het lokaliseren van een Airtag… en dat is een flink bereik!

Hoe vind je een Airtag?

Compatibele iPhones (alles vanaf de iPhone 6S en nieuwer) en iPads (iPad 4 en hoger) kunnen via de Zoek mijn-app de geschatte locatie van een bekende AirTag opstoren. Het smart device moet daarvoor beschikken over besturingssysteem 14.5 of hoger. Om Exacte Locatie te gebruiken heb je een iPhone 11 of nieuwer nodig. Deze modellen gebruiken de camera, ARKit, versnellingsmeter en gyroscoop voor een meer “directioneel bewuste vindervaring”, aldus Apple.

Eenvoud is key

Het succes van de Apple Airtag is wel het gebruiksgemak. Laten we eerlijk zijn; dat is ook wel hét verkoopargument van Apple. Degelijk en makkelijk! De installatie van een Airtag is dan ook kinderlijk eenvoudig. Haal de Airtag uit zijn doosje doos en trek het kunststof lipje uit de AirTag om hem te activeren. Houd het in de buurt van je iPhone of iPad en de tracker zal automatisch verbinding maken. Volg de aanwijzingen op het scherm en je bent klaar. De Airtag is vanaf dat moment gekoppeld aan jouw Apple ID. De Airtag gaat vervolgens een jaar mee op de meegeleverde batterij.

Hoe vindt je verloren Apple AirTags?

AirTags bevatten geen GPS-chip, zoals je iPhone. In plaats daarvan heeft Apple zijn eigen U1-chip met ultrabreedbandtechnologie gebruikt om een ​​peer-to-peer-netwerk te creëren dat gebruikmaakt van de 1,65 miljard Apple-apparaten in het wild om de locatie van een AirTag te achterhalen. Of, om het in het Nederlands te zetten: hij maakt via een speciaal netwerk contact met andere iPhones en iPads, om met die locatiegegevens de exacte locatie te bepalen. Open de Zoek mijn-app op je Apple-apparaat en je ziet de locatie van de tracker op een kaart te zien. Je kunt de app gebruiken om een ​​geluid van de AirTag af te spelen, zodat je hem makkelijk kunt vinden. Heb je een iPhone 11 of hoger? Tik dan op Zoeken tikken en je komt in de Precision Finding modus. Op dit scherm zie je hoe jij je van het object bevindt en laat dit live aan je zien.

Benieuwd naar manieren om je Airtag te gebruiken? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet!

1 NFC-contactkaarten

Je kunt een AirTag ook gebruibken als een NFC-contactkaart. Zo kun je persoonsgegevens zoals bijvoorbeeld je telefoonnummer delen door anderen er met een NFC-compatible smartphone op te laten tikken. Na een melding worden ze doorgestuurd naar een webpagina met de informatie die jij wil delen. Het is niet helemaal hetzelfde als een zakelijke NFC-contactkaart die kan helpen bij het importeren van contactgegevens, maar het is leuk om mee te spelen. Hiervoor zet je de Airtag in de Verloren-modus via de Zoek-mijn app. Voer je telefoonnummer in, klik op “Volgende” en voer vervolgens je bericht in, met bijvoorbeeld je e-mail, bedrijfsnaam en meer. Ga verder met de aanwijzingen en klik op “Activeren” om de verloren modus in te schakelen.

2 Lifesaver-bakens

Als jij ergens ernstig allergisch voor bent, kun je een AirTag bij je EpiPens bewaren. Of bij andere levensreddende medicijnen die je nodig kunt hebben. Via de Zoek mijn-app kunnen ze vervolgens snel gevonden worden.

3 Locatietrackers voor huisdieren

De waterdichte Bluetooth-trackers van Apple kun je makkelijk met een houder aan de halsband van je huisdier bevestigen. Koop dus een hoes met een sleutelring, lus of kleine karabijnhaak. Denk bijvoorbeeld aan de belkin Airtag houder met sleutelring. Sommige bedrijven, zoals FollowPaw, maken halsbanden voor huisdieren speciaal voor AirTag.

5 Locatietrackers voor kinderen

En datzelfde gaat natuurlijk op voor kinderen! Sommige kinderen doen niets liever dan ronddwalen door de buurt, of hebben de neiging om telkens aan je aandacht te ontsnappen. Met een Airtag in de tas, jaszak of broekzak heb je ze in een mum van tijd gevonden! Laat je kinderen weten dat ze een tracker bij zich hebben… en stop hem in een goede beschermhoes.

6 Locatietrackers voor mensen met dementie

Mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie kunnen soms de weg kwijtraken en goed verdwalen. Er zijn GPS-trackers voor mensen met speciale behoeften en dementie, maar die zijn best prijzig. Waarom zou je geen AirTag proberen?

7 Locatietrackers voor je spullen

AirTag is speciaal ontworpen om je spullen te volgen. Net als andere slimme trackers, helpt AirTag je dingen te vinden die je gemakkelijk kwijtraakt. Denk aan sleutelbossen, tassen of portemonnees. Maar je kunt er ook aan denken om er eentje aan je camera te hangen. Ga altijd voor de juiste Airtag houder voor het voorwerp wat jij wilt volgen.

8 Volg je bagage met een Airtag

Vergeet ook geen Airtag in je koffer te stoppen! Zo kun je hem super makkelijk terugvinden op het vliegveld, als je koffer per ongeluk bij de verkeerde gate terechtkomt (of gewoon op een trolley blijft staan). Koffers zien er vaak al zo gelijkwaardig uit, ieder hulpje is dan ook zeker meegenomen. Je kunt hem misschien niet zo goed horen als hij gaat piepen, via de Zoek-Mijn app in combinatie met een iPhone 11 of hoger weet je de weg naar jouw bagage.

9 Hulp voor slechtzienden

De Zoek mijn-app ondersteunt verschillende toegankelijkheidsinstellingen die rechtstreeks in de iPhone zijn ingebouwd. Denk hierbij aan VoiceOver, kleuren omkeren, grotere tekst en compatibiliteit met brailleleesregels. VoiceOver is waarschijnlijk de beste toegankelijkheidsfunctie om te gebruiken met AirTag, aangezien een iPhone stapsgewijze instructies hardop kan geven met de geavanceerde zoekfunctie. Hierbij krijg je (als blinde of slechtziende gebruiker) gesproken instructies zoals “AirTag is vijf meter aan je rechterhand.” Het is absoluut een snellere manier voor mensen met een visuele beperking om items sneller te vinden.

10 Fiets trackers

Als je je fiets mee naar buiten neemt, heb je waarschijnlijk een slot of ketting om hem veilig te houden. Maar zo’n slot is natuurlijk niet zaligmakend. Voeg daarom op een subtiele manier een Apple Airtag toe. Bijvoorbeeld met een Laut Airtag Bike hoesje, die je onder je zadel kunt klikken. Op die manier, als je fiets ooit wordt gestolen, hoef je alleen maar de AirTag te volgen om je fiets te vinden – met of zonder de dief.

Als bonusfunctie kun je met een Airtag je fiets ook makkelijk en snel terugvinden in een overvolle fietsenstalling. Je hebt vast wel eens veel te lang gezocht naar je fiets op het perron! Op die manier kun je ook je auto makkelijk terugvinden, als je hem parkeert in een drukke stad.

11 Speelgoedzoekers

Nooit meer de kussens van de bank omdraaien of onder het bed duiken op zoek naar dat verloren knuffeldier, de raceauto of de knuffeldekentje. Als je een veilige en comfortabele manier kunt vinden om een ​​AirTag te bevestigen aan het favoriete speelgoed van je kinderen, moet u dat zeker doen. Zorg er natuurlijk voor dat het verborgen is en niet kan worden verwijderd door het kind. Een AirTag kan verstikkingsgevaar opleveren, afhankelijk van hun leeftijd, maar een AirTag die in een teddybeer is genaaid, is niet toegankelijk.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.