logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom is een kerstpakket zo belangrijk?

Kerstmis staat weer bijna voor de deur. Veel bedrijven werken nu al naar die periode toe, want rond de feestdagen ligt de productiviteit in veel bedrijven op een enorm laag pitje (in verband met vrije dagen bedoel ik dan, niet omdat ze druk bezig zijn met het zoeken naar recepten voor het kerstdiner). Veel werknemers kijken ook weer reikhalzend uit naar het kerstpakket. Een geldende traditie in Nederland, waar ruim 75% van de werknemers naar uitkijkt, zo laat een onderzoek zien. Wat zal er dit jaar in zitten? Zal het weer een themapakket zijn, met veel gadgets en goodies, of juist een verwenpakket met lekker eten? Waar zal een kerstpakket 2020 uit bestaan?

Erkenning is het belangrijkst

Natuurlijk vind iedereen het leuk om een cadeau te krijgen, want dat is wat een kerstpakket uiteindelijk is. Een geschenk, dat jouw werkgever aan je geeft. Als bonus. Als blijk van waardering. Dat heb je immers mooi met elkaar geflikt, nietwaar? Die blijk van waardering is voor veel werknemers het belangrijkst. Wanneer ze een pakket krijgen, moet dat juist met zorg en aandacht gemaakt zijn. Een attent gebaar is belangrijker dan een flink bedrag (hoewel er eerder gesproken zal worden over een uitgebreid kerstpakket dan een doosje luxe kerstkransjes en een mooie fles wijn).

Teleurstelling

Niet alleen het geven van een presentje, ook de inhoud speelt een belangrijke rol. Ruim 40% van de mensen zou teleurgesteld zijn als de inhoud hen niet bevalt. Zo ontvingen wij eens een doosje wijn – dat leverde al direct commentaar op van mensen die normaliter geen wijn drinken, maar deze flessen waren bovendien niet eens lekker, aldus het gros van de wijndrinkers. Op dat moment was de negatieve impact bijna voelbaar.

Wat moet je geven in een kerstpakket?

Waar maak je werknemers dan wel blij mee? Nou, aangezien het toch een traditie is die heel wat jaren teruggaat, hechten veel mensen waarde aan een traditioneel pakket. Meer dan de helft van de mensen krijgt dat het liefst. Daarnaast is het gros van de werknemers ook erg blij met een cadeaubon of een geldbedrag (hoewel dat laatste minder populair is). Lokale producten en duurzame kerstpakketten winnen in populariteit, mits de inhoud bruikbaar is. Verzorgingsproducten en spullen voor het interieur zijn het minst populair.

Instant feel-good: heb je een kerstpakket met voedingsmiddelen erin? Zet bij de ingang een inleverpunt neer voor de voedselbank. Mensen vinden het weggeven aan collega’s toch wat bezwaarlijk en doneren het graag aan mensen die het echt nodig hebben. Een mooi gebaar voor iedereen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.