logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waarom je je IP-adres moet verbergen in 2022


Je IP-adres is een unieke code van jouw internetlocatie, die je kunt vergelijken met je postcode. Deze gegevens staan centraal geregistreerd in de IANA, Internet Assigned Numbers Authority, Je IP-adres is handig om bijvoorbeeld te achterhalen waar je als gebruiker je bevindt maar kan ook dienen voor autoriteiten om gegevens te achterhalen van een bepaalde gebruiker. Steeds meer gebruikers stappen over op een VPN om hun IP-adres te beschermen. Waarom is dat anno 2022 zo belangrijk en hoe werkt een VPN?

Dit doen websites met je IP-adres

Je kent ze vast wel: cookies. Op iedere website moet je ze weer accepteren of juist negeren. Cookies zijn kleine bestandjes die een webpagina die jij bezoekt downloadt op je computer om zo meer te weten over jou en je geolocatie. Hiervoor gebruiken websites jouw unieke code: het IP-adres. Door je IP-adres overal achter te laten, kunnen bedrijven maar ook hackers of andere kwaadwillende gegevens van jou achterhalen. Dat kan hinderlijk zijn, door gerichte advertenties die overal opduiken, tot heel kwalijk waarbij jouw identiteit wordt gestolen of zelfs je gegevens worden misbruikt door een kwaadwillende overheid. In Europa en Nederland zijn er gelukkig regels gemaakt voor je online privacy, maar er zijn ook landen waar deze privacywetten niet gelden.

Zo werkt een VPN voor je IP-adres

Om je IP-adres te beschermen is een VPN een handige tool. VPN staat voor Virtual Private Network en leidt als het ware jouw IP-adres om naar een andere server. Er zijn speciale VPN’s voor iedere gebruiker, zoals een VPN Windows voor het meest gangbare bestuurssysteem van Microsoft. Je IP-adres verandert door het toepassen van een VPN. Je kunt het effect hiervan bijvoorbeeld zien als je inlogt op Gmail met de VPN-verbinding aan. Google zal je vragen of het inderdaad klopt dat je hebt ingelogd op een voor hen onbekende geolocatie. Je kunt deze veranderde geolocatie gebruiken om bijvoorbeeld veilig een openbaar wifi-netwerk te gebruiken zonder je IP-adres bloot te geven maar ook voor het bekijken van content of websites in landen waar een bepaalde restrictie op jouw normale IP-adres is gelegd. Zo kun je bijvoorbeeld ook Nederlandse programma’s van de NPO bekijken op je vakantieadres.

Je IP-adres beschermen op je werk

Je IP-adres is niet alleen zichtbaar voor hackers of zelfs autoriteiten. Ook je werkgever kijkt steeds vaker mee op je laptop via je IP-adres. Zo heb je minder privacy op je werk. Hoewel in Nederland wederom regels zijn vastgelegd over het monitoren van je werk, kan het zeker voor thuiswerkers die hun eigen laptop moeten gebruiken handig zijn om hun IP-adres af te schermen voor de werkgever om zo te voorkomen dat steeds over hun rug wordt meegekeken.

Je IP-adres misbruiken voor criminele activiteiten

Een andere reden om je IP-adres af te schermen is omdat hackers of andere cybercriminelen jouw IP-adres kunnen gebruiken voor criminele doeleinden. Dat betekent dat ze met een gehackt adresgegevens die illegaal zijn verkregen kunnen downloaden of opslaan zodat deze niet naar hen worden geleid, maar naar jou. Ook zogenoemde DDoS-aanvallen, waarbij veel computers tegelijk worden aangevallen en worden lamgelegd, kunnen worden gedaan met kennis van jouw IP-adres. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zo’n aanval is onlangs besloten om apparaten die gevoelig zijn voor dit soort DDoS-aanvallen van de markt te halen.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.