logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Waarom de maan verdwijnt, Martine Letterie

De Tweede Wereldoorlog heeft nog altijd zijn nasleep, maar jammer genoeg zijn er steeds minder ooggetuigen die kunnen vertellen over de lessen die zijn hebben geleerd – zodat de nieuwe generaties ze niet gaat herhalen. Gelukkig verschijnen er steeds meer boeken over deze onderwerpen, waarbij het opvalt dat vooral de oorlog in Indonesië een hernieuwde aandacht krijgt. Zo ook in Waarom de maan verdwijnt, waarbij je de invasie en oorlog in Indonesië beleeft vanuit de jonge Lotti.

Japanse bezetters

Veel mensen weten het niet, of stappen er snel overheen, maar de oorlog omvatte een veel groter gebied dan alleen Europa. Op zich logisch: gezien de impact in ons land en de direct omringende landen lijkt het bijna onnodig om verder te kijken dan je neus lang is, maar toch is het een waardevolle les om te zien hoe het er in andere landen aan toeging. Lotti maakt de oorlog mee vanaf de eerste dag, dat de Japanners Indonesië binnenvallen. Een bijzonder en gespannen situatie, zeker omdat de mensen daar weten hoe het er in Nederland aan toe is gegaan. Veel Nederlanders zijn namelijk naar Indonesië verhuisd of hebben nauwe banden met ons land. De voorbereidingen om de oorlog te vermijden zijn dan ook in volle gang, maar mogen niet baten. De Japanse bezetters zijn te fel en met te veel.

Fantasie en werkelijkheid

Voor Lotti is het een spannende tijd, eentje die ze simpelweg door haar jonge leeftijd nog niet zo kan bevatten. Gelukkig zijn er veel volwassenen die haar de werking van de wereld kunnen uitleggen, met de vele verhalen en fabels die er in Indonesië bestaan. Door die fantasieverhalen wordt de werkelijkheid een beetje beter te begrijpen en vormen ze een fijne uitvlucht uit die verschrikkelijke tijd. Zo heb je in dit boek niet alleen een beeld van de gebeurtenissen in Indonesië, maar ook van de cultuur en de spannende verhalen die verteld werden.


Ga direct naar Waarom de maan verdwijnt op BOL.com.

Recensie over Waarom de maan verdwijnt

Waarom de maan verdwijnt is een spannend en indringend boek over de Tweede wereldoorlog en hoe deze ook Indonesië in zijn ban hield. Met name de Japanse bezetting krijgt hierbij natuurlijk veel aandacht, maar ook hoe de inwoners daarmee omgaan – en hoe de oorlog overkomt op een jong meisje. De oorlogsavonturen worden afgewisseld met fabels en korte vertellingen, afkomstig uit de Indonesische cultuur. Door de energieke tekeningen van Rick de Haas komt het verhaal weer wat meer tot leven.

Score: 7


Informatie

Titel: Waarom de maan verdwijnt
Auteur:
Illustrator: Rick de Haas
Uitgever: Leopold
Aantal pagina’s: 184
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 7 jaar
ISBN: 9789025880989
Prijs: 18.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.