Tientallen Nederlanders wisselen dagelijks van energieleverancier. Ze nemen dit besluit omdat een energieleverancier bijvoorbeeld goedkoper of duurzamer is. Tegenwoordig kun je namelijk op allerlei manieren energie besparen. Neem altijd ruim de tijd voordat je een definitieve keuze maakt. Elke energieleverancier heeft namelijk zijn voor- en nadelen. Het is verstandig om de bedrijven met elkaar te vergelijken op prijs en kwaliteit. Daarnaast zijn er nog enkele andere punten waar je op moet letten bij het kiezen van een energieleverancier.
Eenvoudig energieleveranciers vergelijken
Tegenwoordig kun je vrij eenvoudig online energie vergelijken. Het is een goede manier om alle specificaties van een energie leverancier overzichtelijk op een rijtje te krijgen. Wat is bijvoorbeeld de prijs die het bedrijf maandelijks vraagt? Op veel vergelijkingssites staan beoordelingen van eerdere klanten. Deze geven een goed beeld van wat je van een energieleverancier kunt verwachten. Zo geven de consumenten vaak een cijfer voor de geleverde diensten en service. Lees de beoordelingen van het bedrijf dan ook goed door, om nare verrassingen te voorkomen. Het zou natuurlijk erg jammer zijn wanneer je klant wordt bij een energieleverancier die slecht werkt blijkt af te leveren!
Leveringsvergunning
Een goede energieleverancier dient te beschikken over een aantal vergunningen. Verreweg de belangrijkste is de zogeheten leveringsvergunning die verstrekt wordt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en/of de Energiekamer van de NMa. Deze vergunning toont aan dat een bedrijf elektriciteit mag leveren. Een energieleverancier mag zich pas een vergunninghouder noemen als het een officiële machtiging in zijn bezit heeft om elektriciteit of gas te mogen leveren. Doorgaans staat deze vergunning vermeldt op de website van het bedrijf.
Jaarlijks energieverbruik
Bij het vergelijken van energieleveranciers is het belangrijk om goed in kaart te hebben hoeveel energie je per jaar verbruikt. Deze gegevens staan vermeld op je jaarafrekening. Aan de hand van het energieverbruik kun je een leverancier kiezen die goed bij je past. Een gezin dat jaarlijks veel gas verbruikt kan bijvoorbeeld beter kiezen voor een energieleverancier die voor een lage prijs gas aanbiedt. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar het tarief voor de aangeboden stroom en/of gas. Kan de prijs tussentijds gewijzigd worden of ligt dit vast? Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je energierekening plotseling een stuk hoger uitvalt omdat het tarief is gewijzigd. Door goed op te letten kun je dit gelukkig relatief eenvoudig voorkomen.
Lees het contract goed door
Misschien heb je inmiddels een energieleverancier op het oog. Wanneer je eenmaal besluit om over te stappen krijg je waarschijnlijk te maken met een contract. Deze worden meestal afgesloten voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een of twee jaar. Lees daarnaast altijd de algemene voorwaarden van een energieleverancier goed door. Zo is het fijn wanneer je per direct kunt opzeggen als de diensten toch niet bevallen. Doorgaans geldt er een opzegtermijn van een maand. Hou er wel rekening mee dat je mogelijk een opzegvergoeding moet betalen. De energieleverancier is door jouw opzegging namelijk in het nadeel en geeft daardoor een ‘boete’ bij contractbreuk.