logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waar komt de paashaas vandaan?

Ergens in de geschiedenis is de betekenis van Pasen veranderd. Deze religieuze feestdag werd steeds meer overgenomen door een wel heel bijzonder figuur. De paashaas. Vreemd eigenlijk. Want stiekem weten we allemaal best dat Pasen een belangrijk christelijk feest is. Het moment waarop Jezus uit de dood is opgestaan, de zonden van de mens werden vergeven. Maar waarom verstoppen we dan massaal eieren? En gaan we elk jaar massaal chocolade paashazen kopen? En zeggen velen dat de paashaas is geweest? Waar komt die paashaas toch vandaan?

Eerste verhalen komen uit Duitsland

Er zijn heel veel verschillende verhalen over de herkomst van de paashaas. Duidelijk is dat deze begonnen zijn in Duitsland. Deze komen voort uit de mythe van de oude Germanen over de godin Ostara. Dit was de godin van de lente. Deze godin vertoonde zich meestal in de vorm van een haas. Volgens de mythe was er ooit een meisje dat de godin smeekte om haar te helpen en een gewond vogeltje te redden. De godin transformeerde het gewonde vogeltje in een haas. Om het meisje te bedanken voor haar redding, kwam de haas vervolgens elk jaar op datum van zijn redding terug om gekleurde eieren te leggen.

Het verhaal begon in Duitsland en is ongeveer ergens in de 18e eeuw naar Nederland gekomen via een vertaling van het verhaal.

Religieuze verklaring voor de paaseieren

Toch komt deze traditie niet alleen voort uit mythes. Zo is er ook een religieuze verklaring voor de overvloed van paaseieren in de winkels. Allereerst zien veel mensen eieren als nieuw leven. Dit is ook precies wat we volgens de Bijbel hebben gekregen. Een nieuw leven toen Jezus Christus zijn leven gaf voor onze zonden. Met Pasen stond hij op en toonde hij iedereen de kracht van zijn vader. Dit is wat de Christenen vieren.

Voorafgaand is er echter een vastenperiode. Deze duurt veertig dagen. Deze vastenperiode ziet er heel anders uit dan wat we bijvoorbeeld bij moslims zien. Tijdens het vasten mag er namelijk gewoon gegeten en gedronken worden. Alleen wordt er geminderd. Ze bepalen zelf waar ze op minderen. Vaak is dit zoetigheid, vlees, maar ook bijvoorbeeld tijd op het internet. Hierdoor hopen ze meer tijd door te brengen met God.

Het gevolg was vroeger echter dat er dus ook minder eieren werden gegeten. Er was dus een overschot aan eieren in de winkels en thuis. Deze werden met Pasen allemaal opgegeten. Dat is dus de religieuze verklaring voor de paaseieren.

Complexe smeltkroes van verschillende elementen

Pasen is net zoals heel veel andere feestdagen inmiddels veranderd in een complexe smeltkroes van verschillende elementen. Het is door de jaren heen beïnvloed geraakt door de heidense tradities. Dat maakt Pasen ook wat het vandaag de dag is. Er zijn tradities voor mensen die geloven, maar ook voor atheïsten. Samen maken we er zo een feestje van. Heerlijk om samen te vieren met de mensen die je lief zijn, én natuurlijk ook om lekker te snoepen en te genieten van de heerlijkste gerechten. Fijn Pasen!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.