logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe ga je veilig om met vuurwerk? En wat is de wetgeving? Wij vertellen het je hier!


Heronfireworks is een aanbieder van vuurwerk. Wij informeren je wel graag over de voorzorgsmaatregelen en de regelgeving die er bij de verkoop en het gebruik komen kijken. Vuurwerk kan een onvergetelijke afsluiting van het jaar zijn, maar dan op positieve of negatieve zin. Om er een positief einde van te maken hebben we hier een aantal tips hoe je vuurwerk veilig moet afsteken en vertellen we wat over de regelgeving van dit soort feestverlichting.

Wat is de minimum leeftijd voor vuurwerk in Nederland?

Voor het afsteken van vuurwerk staat een minimumleeftijd. In Nederland gaat deze van 12 tot 16 jaar. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. 

 • 12 jaar: voor deze leeftijd geldt dat je alleen fop- en schertsvuurwerk mag afsteken, dat is categorie F1. Een voorbeeld hiervan zijn sterretjes.
 • 16 jaar: op deze leeftijd mag je consumentenvuurwerk afsteken en dat valt onder de categorie F2 zoals fonteinen en grondspringen.

Waar moet legaal vuurwerk aan voldoen?

Legaal vuurwerk kun je herkennen aan een aantal dingen op de verpakking. Onder legaal vuurwerk wordt verstaan, dat vuurwerk dat door consumenten gebruikt kan worden. De volgende aspecten horen te staan op de verpakking:

 • De tekst: ‘Geschikt voor particulier gebruik’;
 • Welke categorie vuurwerk het betreft: F1 of F2. Producten met de letters T of P zijn geen vuurwerk. Deze producten kunnen andere veiligheidsvoorschriften hebben en mogen niet als consumentenvuurwerk gebruikt worden;
 • Minimale leeftijd en minimale afstand;
 • Informatie over de fabrikant;
 • Het artikel jaar
 • Een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken.
 • Een Nederlandse gebruiksaanwijzing met veiligheidsinformatie

Hoe steek je veilig vuurwerk af?

Allereerst moet je je goed voorbereiden voordat je vuurwerk gaat afsteken. Neem het volgende advies ten harte voor een goede voorbereiding

 • Koop een aansteeklont en een vuurwerkbril. 
 • Bewaar je vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen.
 • Lees van tevoren de afsteek instructie.
 • Draag bij het afsteken geen brandbare kleding. Draag geen openstaande laarzen of zakken en geen capuchon.

Bij het afsteken let je op de volgende zaken:

 • Experimenteer niet met vuurwerk en maak het nooit open.
 • Houd minimaal 8 meter afstand (ook als omstander).
 • Geen vuurwerk in jas- of broekzakken steken. 
 • Draag je vuurwerkbril en gebruik een aansteeklont

Wat is de wet- en regelgeving?

In Duitsland zijn de regels nog minder streng als het gaat om vuurwerk. Maar omdat het vuurwerk uit Duitsland komt zijn we in staat om kwalitatief betere producten te verkopen. Nu zou je misschien denken: is dit allemaal legaal? Ja! Zolang wij ons maar houden aan de Nederlandse wetgeving. Al onze vuurwerkproducten zijn CE-gecertificeerd, wat betekent dat het voldoet aan alle veiligheidsnormen. Ook worden er kwaliteitscontroles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle producten aan de kwaliteitseisen voldoen. Alle producten zijn voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing met veiligheidsinformatie zodat onze producten op de juiste manier worden gebruikt. 

De jarenlange pyrotechnische expertise en kennis van de strenge wetgeving van Nederland heeft het bedrijf zo gemaakt dat we de beste Duitse vuurwerkproducten verkopen op de Europese markt.

Conclusie

Bij Heron Fireworks staat veiligheid voorop. Wij begrijpen als geen ander dat het een opwindende manier is om het jaar af te sluiten, maar dat moet altijd gepaard gaan met de juiste verantwoordelijkheid en zorg voor veiligheid. Daardoor hebben wij een aantal tips benoemd zoals: het naleven van de minimumleeftijd, afstand houden bij het afsteken van vuurwerk, het dragen van een vuurwerkbril en het gebruiken van een aansteeklont. Ook hebben we benoemd waar legaal vuurwerk aan moet voldoen en hebben we verteld hoe wij de regelgeving van Europa en vooral Nederland naleven. Bij Heron Fireworks zijn we trots op onze veilige, maar vooral kwalitatief goede producten en hopen we dat iedereen op 29, 30 en 31 bij ons komt vuurwerk kopen in Duitsland. Voor nu kunt u rondneuzen op onze website en zien we u graag volgend jaar weer!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.