logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vuurtoreneiland bij Amsterdam open voor publiek


Vuurtoreneiland-en-Hoeckelingsdam

Ben jij ook zo benieuwd naar dat forteilandje vlakbij Amsterdam? Vanaf 1 april 2012 is het mogelijk om het Vuurtoreneiland bij Durgerdam te bezoeken of zelfs af te huren. Staatsbosbeheer organiseert dit jaar samen met Rederij ’t IJ en HVM Vaartochten uit Amsterdam excursies naar het eiland. Vorig jaar zocht Staatsbosbeheer een  uitbater voor het vuurtoreneiland. Ruim 250 mensen hebben hier interesse in getoond. Maar evenzoveel verzoeken kwamen binnen om deze unieke locatie af te huren.

Staatsbosbeheer wil graag dat meer mensen het eiland gaan bezoeken en ontdekken. Dit jaar loopt de zoektocht naar de exploitant via een officiële aanbestedingsprocedure. In afwachting van de uitkomsten hiervan is Staatsbosbeheer een unieke samenwerking aangegaan met twee rederijen. Het Vuurtoreneiland is een natuurgebied met verschillende verouderde en vervallen gebouwen. Dat betekent dat niet alles kan en mag op het eiland. Voor het bezoek aan het eiland of de huur van het eiland gelden specifieke regels. Die zijn te vinden op de website van Staatsbosbeheer of beschikbaar zijn via de rederijen.

Excursies
Elke laatste zondag van de maand vertrekt er een veerdienst vanaf Amsterdam IJburg bij de haven en vanaf Amsterdam centrum bij het Muziekgebouw aan het IJ. De eerste vaarexcursie staat gepland op zondag 29 april. Op het eiland krijgen bezoekers een rondleiding van een boswachter, die toelichting geeft over de geschiedenis, cultuur en natuur op en rondom het eiland. Mensen krijgen ook de gelegenheid om rond te wandelen en te genieten van de rust en mooie vergezichten naar de skyline van Amsterdam, het markermeer en Durgerdam. Reserveer op tijd! Vergeet je zaklamp en verrekijker niet mee te nemen zodat je ook in de bunkers je weg kunt vinden! Voor de kosten en logistieke informatie als vertrektijden kunt u terecht op www.staatsbosbeheer.nl/vuurtoreneiland.

Vuurtoreneiland_vuurtoren_binnenwerk

Trouwen, jubileren of feestvieren op het vuurtoreneiland
Het Vuurtoreneiland is een exclusieve monumentale locatie in een uniek stukje Nederland. Het forteiland is omgeven door water, stilte, licht en lucht. Met vrij uitzicht op de schepen in het IJmeer, het pittoreske havenstadje Durgerdam met haar houten huizen en toch op steenworp afstand van de hoofdstad is het een unieke locatie voor bijvoorbeeld een bruiloft, jubileum of openluchttheater.
Bij wijze van proef is Vuurtoreneiland is het eiland dit jaar te huur voor speciale gelegenheden. Het eiland is alleen bereikbaar per boot en de verhuur verloopt via Rederij ’t IJ of HVM Vaartochten. Voor meer informatie over de mogelijkheden op het eiland, prijzen, beschikbaarheid, catering etc. kunt u met hen contact opnemen.

https://www.staatsbosbeheer.nl/vuurtoreneiland

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.