logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vouw 11 maart duizend kraanvogels of lotussen

grulla-en-origami kraanvogel

Op 11 maart is het alweer een jaar geleden dat Japan werd getroffen door de zwaarste aardbeving in 140 jaar. Hierdoor ontstond een tsunami én een nucleaire ramp. Er is veel hulp geboden, maar het leed is nog niet geleden. Nog altijd leven er veel Japanners in vluchtelingenkampen. Op veel plaatsen wordt daarom rond 11 maart stilgestaan bij de ramp.

Duizend kraanvogels vouwen
Het prentenboek Duizend kraanvogels vertelt het waargebeurde verhaal van Sadako die ziek werd na de atoomramp in Hiroshima. Sadako vouwde maar liefst duizend kraanvogels in de hoop beter te worden. Haar verhaal is in maart dan ook weer heel actueel en biedt een opstapje om te vertellen over ziek zijn, vriendschap en herinneringen.

Ook kraanvogels vouwen voor iemand die je geluk en een lang leven toewenst? In het lesidee vind je de vouwinstructies.

Activiteiten om de ramp te herdenken
Het SieboldHuis (Japanmuseum) in Leiden organiseert een jaar na de ramp een dag vol origami, optredens, muziek en lezingen. Vanaf 10.30 uur worden er bijvoorbeeld 1000 lotussen gevouwen.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.