logo-liggend-wit-donkerblauw

Inzetten van voorzetramen in historische panden


Historische gebouwen hebben een grote waarde voor onze cultuur. Ze laten zich kenmerken door hun typische bouwstijl. Niemand wil deze mooie en unieke look ruïneren door het plaatsen van nieuwe ramen. In sommige gevallen is het zelfs ten strengste verboden om het uitzicht van een historisch pand aan te passen. Gelukkig bestaat er ook een oplossing: voorzetramen. In dit artikel kom je er alles over te weten.

historisch pand

Wat zijn voorzetramen?

De naam verklapt het natuurlijk al een beetje. Voorzetramen zijn eigenlijk gewone ramen die je voor bestaand glas kunt plaatsen. Ze zijn eigentijds en ze werden bovendien aangepast aan de laatste energievoorschriften. 

Het grote voordeel van voorzetramen, is dat je de bestaande ramen niet hoeft te veranderen. Het hele kozijn van het bestaande raam blijft in zijn originele staat. Ideaal dus voor het renoveren van historische panden.

Voorzetramen bestaan er in verschillende soorten en maten. Net als bij gewone ramen, kan je kiezen tussen verschillende diktes van het glas. Hoe dikker het glas, hoe groter de isolerende werking van het voorzetraam.

Waarom zou je kiezen voor voorzetramen?

Veel historische panden worden door de wet beschermd. Ze mogen niet worden aangepast, zonder dat daar een officiële aanvraag voor wordt ingediend. De ramen wisselen zou een enorme impact kunnen hebben op het uitzicht van het pand. Daarom is de kans dat men dit toestaat, vrij klein.

Zelfs als je wel helemaal alleen kunt beslissen over de uitvoering van je plannen, is het toch niet altijd een slim idee. Jouw historisch pand zal namelijk altijd waarde verliezen als je er eigentijdse ramen in plaatst. Het pand verliest op dat moment een deel van zijn karakter als het ware.

Gezien de opwarming van het klimaat, is renoveren echter wel een goed idee. Maar we gaan dus voor een renovatie, waarbij we het karakter van het historische pand kunnen bewaren. Duurzaamheid wordt een prioriteit, maar daarvoor hoef je niet in te boeten op schoonheid.

Voorzetramen zijn daarbij de ideale oplossing. Ze zorgen ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter en dat het in de zomer langer koel blijft. Op die manier kan je heel wat energie besparen. Op die manier betaald een investering in voorzetramen zichzelf ook terug op de langere termijn. Je zult namelijk meteen een impact zien op je energiefactuur.

Wat met je persoonlijke smaak?

Uiteraard heb je zelf de keuze welke voorzetramen je wil plaatsen. Je kunt daar eigenlijk alle kanten mee uit. Op die manier kies je altijd voor een look die past bij jouw persoonlijke stijl en dus ook bij je interieur. Zo zullen de ramen langs binnen mooi opgaan in de rest van het gebouw.

Conclusie

Voorzetramen hebben dus meer voordelen dan je in de eerste plaats zou denken. Ze zijn ideaal om jouw woning op te waarderen en bovendien helpen ze ook nog om jouw woning energiezuiniger te maken. Door de vele ontwikkelingen in de sector, bestaan er heel wat verschillende voorzetramen. Zo kan iedereen iets vinden dat bij de stijl van zijn historisch pand past.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.