Maar klopt dat wel? Onderzoek van Snapchat laat een genuanceerder beeld zien. ‘Generatie Z is alleen maar lui en wil niet werken’, ‘Ze zitten alleen maar op hun telefoon’ en: ‘De nieuwste generatie is woke en snel beledigd’. Dit is een greep uit de aannames die deze generatie vaker dan regelmatig hoort. Maar onderzoek in opdracht van Snapchat onder 1000 jongeren in Nederland laat een genuanceerder beeld zien. In plaats van afgeschilderd te worden als ‘woke’, ‘overgevoelig’ of ‘verslaafd aan hun telefoon’, zoekt Gen Z juist naar oprechte verhalen en transparantie.

De vaakst gehoorde aannames
Uit het onderzoek van Snapchat blijkt dat 93% van Gen Z (tussen 16 en 28 jaar) regelmatig of vaak hoort dat ze te verknocht zijn aan hun telefoon. Daarnaast zegt 79% dat ze regelmatig geconfronteerd worden met het stereotype dat ze geen geduld hebben en alles direct willen. Andere veelgehoorde uitspraken zijn:
- ‘Gen Z is lui en wil niet werken’ (80%)
- ‘Gen Z is extreem woke en snel beledigd’ (79%)
- ‘Gen Z wil geen baas hebben en liever zelfstandig werken’ (69%)
- ‘Bij Gen Z moet alles alleen maar leuk zijn’ (68%)
- ‘De nieuwste generatie heeft geen echte vriendschappen en is alleen maar bezig met oppervlakkige online connecties’ (56%)
Wat zegt Gen Z zelf?
Dat deze uitspraken vaak gehoord worden, betekent natuurlijk niet dat deze ook direct kloppen. Gelukkig laat het Snapchat-onderzoek dan ook een veel genuanceerder beeld zien. In plaats van oppervlakkige of gepolijste gesprekken of (online) content, zoekt Gen Z naar oprechte verhalen en transparantie. 40% irriteert zich bijvoorbeeld aan merken die te geforceerd of onnatuurlijk overkomen.
En ja, in sommige veelgehoorde aannames zit wel een kern van waarheid. Gen Z is sterk verbonden met technologie, sociale media en messaging apps, ze zijn ermee opgegroeid. Ruim twee op de drie geeft aan dat ze constant verbonden zijn via hun telefoon. Drie vierde beaamt dat hun online én offline sociale leven door elkaar heen lopen: 44% ziet het digitale leven als hun verlengstuk van wie ze offline zijn.
Maar daartegenover staat dat 70% regelmatig hun telefoon even aan de kant legt en een stap terug doet om letterlijk uit te loggen en bewust om te gaan met hun offline tijd. Deze generatie is juíst ook bezig met de invloed van hun schermtijd en telefoongebruik: 62% geeft aan dat ze bewust letten op de hoeveelheid tijd dat ze bezig zijn met hun telefoon en apps.
“Generatie Z is opgegroeid in een digitaal tijdperk. Fysiek en digitaal is voor deze generatie één wereld. Hoewel technologie daarom een grote rol speelt in hun leven, betekent dit niet dat offline momenten minder gewaardeerd worden”, vertelt Natascha Chamuleau, General Manager bij Snapchat Nederland. “Ze schakelen moeiteloos tussen de digitale en fysieke wereld en weten juist technologie en ‘echt’ op waarde te schatten. Deze combinatie laat zien dat Gen Z elke vorm van schijn afwijst en de voorkeur van een oprecht, veelzijdige levensstijl omarmt, op hun manier.”
Op zoek naar coole gadgets?