logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo voorkom je inbraak tijdens je vakantie


Bijna een kwart van de Nederlanders (23,7 procent) gaat niet met een gerust hart op vakantie: zij maken zich zorgen over inbraak in hun huis. Dat blijkt uit een onderzoek van Ring, het bedrijf dat als missie heeft om buurtcriminaliteit te verlagen.

Bijna alle respondenten (ruim 95 procent) geven aan extra veiligheidsmaatregelen te nemen voor ze op vakantie gaan*. Die maatregelen variëren van het simpelweg dubbelchecken of alle ramen en deuren op slot zitten tot het implementeren van geautomatiseerde maatregelen om hun huis extra te beveiligen. Zij die al eens eerder slachtoffer geworden zijn van een inbraak(poging), nemen meer maatregelen om hun huis te beschermen dan zij die er nog nooit mee te maken hebben gehad.

72 procent van de respondenten schakelt buren in om een oogje in het zeil te houden wanneer men langere tijd van huis is. Voor mensen die al eerder slachtoffer geweest zijn van inbraak(pogingen), ligt dat percentage op 81 procent. Nederlanders die hun buren goed kennen en regelmatig contact hebben, voelen zich sowieso zes keer veiliger in hun buurt dan mensen die nauwelijks weten wie hun buren zijn, bleek uit eerder onderzoek van Ring**.
De meest voorkomende maatregelen die Nederlanders treffen om hun huis te beveiligen terwijl ze op vakantie zijn:

  1. deuren en ramen op slot (91,0 procent);
  2. buren vragen een oogje in het zeil te houden (72,2 procent);
  3. zorgen dat post/kranten niet zichtbaar zijn van buitenaf (58,8 procent);
  4. geautomatiseerde binnenverlichting (41,3 procent);
  5. geautomatiseerde buitenverlichting (21,8 procent);
  6. beveiligingscamera’s verbonden met mobiel (11,1 procent).

Bovendien maakt van de respondenten die eerder slachtoffer werden van een inbraak of inbraakpoging, slechts 21 procent gebruik van een alarmsysteem als men op vakantie is. Onder de mensen die nog nooit een inbraak hebben meegemaakt, is dat percentage tien procent*.

Ring heeft een aantal belangrijke tips om huizen en buurten deze zomer veilig te houden. Rik Esselink, Managing Director van Ring Europe: “Eenvoudige voorzorgsmaatregelen, zoals eraan denken alle ramen en deuren op slot te doen, reservesleutels niet op een logische plek te verstoppen en zichtbare beveiligingsmaatregelen treffen, kunnen een groot verschil maken bij de alledaagse bescherming van je huis. Nu huiseigenaren met het mooie weer vaker buiten zijn om te klussen of te tuinieren, is het ook belangrijk om geen gereedschap te laten slingeren, dat gebruikt kan worden om in te breken.”

“Voor mensen die er deze zomer op uit gaan, is het belangrijk dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Ons onderzoek laat zien dat zes procent van de Nederlandse respondenten vakantiefoto’s deelt op socialmedia-profielen – het is dan wel belangrijk om waakzaam te zijn over wie deze updates kunnen zien. Veel inbrekers zijn opportunisten: als het lijkt alsof de huiseigenaar op vakantie is, zullen ze eerder geneigd zijn hun geluk te beproeven”, voegt Esselink toe.

Een combinatie van traditionele en verbonden thuisbeveiliging helpt huizen te beschermen tijdens deze kwetsbare periode van inbraak. Door dit advies in de praktijk te brengen, kunnen huiseigenaren deze zomer met een gerust hart op vakantie.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.