logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo voorkom je dat je wordt gehackt


Tegenwoordig maken we ontzettend veel gebruik van het internet. Dat is niet iets dat slecht is, of negatief, het is gewoon een constatering. Waar we zo’n tien jaar geleden nog naar de winkel gingen met een folder in onze hand om aanbiedingen te scoren, vergelijken we nu in de trein tientallen websites met elkaar, om online koopjes te scoren en de beste deal te sluiten. Bankzaken, boekhoudingen en belangrijk documenten… ze bevinden zich allemaal binnen handbereik. Allemaal via het internet! VPN Totaal wil echter waarschuwen voor een belangrijk gevaar: hackers! Als je op het internet rondsurft, zet je namelijk allemaal deurtjes en raampjes open waardoor hackers toegang kunnen krijgen tot je persoonlijke gegevens.

Opletten geblazen

Veel gevallen van gehackte computers en smartphones gebeuren natuurlijk door onoplettendheid. Mensen vullen hun bankgegevens in op onbetrouwbare websites. Ook het openen van onbetrouwbare bijlagen van onbekende afzenders is vaak vragen om problemen. 

Een paar praktische tips tegen hackers:

  • Kijk altijd naar het slotje linksboven in je browservenster, waarmee wordt aangegeven of je gebruik maakt van een beveiligde verbinding.
  • Zie je het webadres? Kijk of deze begint met https://
  • Controleer het webadres. Als je ineens op een andere website zit, of een rare naam ziet staan, klik het venster dan meteen weg.
  • Klik zo min mogelijk op linkjes. Krijg je een mailtje van de bank of gemeente? Surf zelf naar de website en ga vanaf daar verder.
  • Klik nooit op pop-up advertenties van vreemde aanbieders, wat voor prijzen ze je ook aanbieden.
  • Gebruik voor iedere website een ander wachtwoord. Schrijf ze op in een boekje, zodat je ze niet vergeet.
  • Als je niemand kent uit het Nigeriaanse koningshuis, is het vrij onaannemelijk dat hij je een groot geldbedrag wil schenken. Ga er niet op in en verwijder het mailtje direct.

Meer dan linkjes

Hoewel het opletten geblazen is online, is er nog een groot gevaar: openbare netwerken en internetverkeer. Al die data wordt – puntje bij paaltje – via een groot netwerk aan computers met elkaar gedeeld. Er hoeft maar één rotte appel tussen te zitten en mensen kunnen al je gegevens filteren en ontcijferen! Er is dan niet direct sprake van hacken, maar wel van identiteitsdiefstal. Door je internetverbinding te versleutelen voorkom je die problemen. Met een Virtual Private Network (ofwel VPN) versleutel je jouw dataverkeer, waardoor hackers jouw persoonlijke informatie niet te pakken kunnen krijgen. Door VPN-software op de achtergrond van je computer, laptop, tablet en smartphone te laten draaien, kun je heel wat ellende voorkomen. Is dat duur? Welnee. Op deze website kun je VPN vergelijken en zelf je keuze maken. Het installeren en activeren is een eitje, een kwestie van een paar kleine stappen uitvoeren, waarna je veilig over het internet kunt rondsurfen. Zie een VPN als een virusscanner, maar dan als beveiliging voor al je uitgaande internetverkeer!

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.