logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Dit zijn de voordelen van een schutting van kastanje- of robinia palen

Ben je van plan om een nieuwe schutting te plaatsen in je tuin? Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken naar een schutting van kastanje- of robinia palen. Deze houtsoorten winnen snel aan populariteit – en niet zonder reden. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar geven je tuin ook een natuurlijke en warme uitstraling. In dit artikel laat ik je zien waarom een schutting van kastanje- of robiniahout een slimme én mooie keuze is.

1. Natuurlijk en karaktervol uiterlijk

Een van de grootste voordelen van kastanjehouten palen of robinia palen is de uitstraling. Dit hout heeft een robuuste, natuurlijke look met knoesten, krommingen en kleurverschillen. Juist die imperfecties zorgen voor charme en karakter. De palen worden vaak met schorsresten of onbewerkte randjes geleverd, wat perfect past in een landelijke, rustieke of zelfs moderne tuin. Ze combineren prachtig met planten, bloemen en andere natuurlijke materialen.

2. Milieuvriendelijk en duurzaam

Zowel kastanje- als robiniahout staat bekend om hun lange levensduur – zónder dat ze behandeld hoeven te worden met chemische middelen. Kastanjehout bevat van nature veel looizuur, wat het hout beschermt tegen schimmels en insecten. Robinia (ook wel pseudo-acacia genoemd) is zelfs één van de hardste en meest duurzame Europese houtsoorten en wordt vaak vergeleken met tropisch hardhout, maar dan uit eigen bodem.

Je kiest met deze houtsoorten dus bewust voor een milieuvriendelijk alternatief. Geen tropisch hout, geen geïmpregneerde palen, maar puur natuur met een indrukwekkende levensduur van 15 tot wel 25 jaar – afhankelijk van de omstandigheden.

3. Onderhoudsarm

Een kastanje- of robinia schutting heeft nauwelijks onderhoud nodig. In tegenstelling tot geschilderde of geïmpregneerde schuttingen hoef je ze niet te beitsen, lakken of behandelen. Het hout vergrijst op natuurlijke wijze onder invloed van zonlicht en regen. Deze vergrijzing geeft het hout een mooie zilvergrijze tint, die juist voor veel mensen aantrekkelijk is. Wil je de originele kleur behouden? Dan kun je het hout eventueel behandelen met een olie of was, maar dat is geen must.

4. Stevig en stormbestendig

Beide houtsoorten zijn stevig en bestand tegen flinke weersomstandigheden. Door hun natuurlijke hardheid en taaiheid kunnen de palen goed tegen wind, regen en kou. Zeker robinia is extreem buigzaam en scheurt zelden, wat het ideaal maakt voor een stevige schutting. Als je de palen diep genoeg in de grond plaatst en goed bevestigt, heb je er jarenlang geen omkijken naar.

5. Veelzijdig toepasbaar

Of je nu een strakke schutting wilt of juist een speels hekwerk met horizontale latten, kastanje- en robiniapalen zijn op veel manieren te gebruiken. Denk aan een klassiek kastanjehouten schapenhek, een erfafscheiding met robinia palen en touwen, of een decoratief scherm in combinatie met klimplanten. De natuurlijke uitstraling van het hout past in vrijwel elke tuin, of je nu modern, landelijk of natuurlijk woont.

6. Europese herkomst

Zowel kastanje als robinia komt van nature voor in Europa, wat betekent dat je niet afhankelijk bent van hout uit verre oorden. Dat is niet alleen duurzamer qua transport, maar ondersteunt ook lokale bosbouw en houtproductie. Veel leveranciers kunnen precies vertellen waar het hout vandaan komt – iets wat bij tropisch hardhout vaak lastig is.

Een duurzame, stijlvolle en praktische oplossing

Een schutting van kastanje- of robinia palen is een duurzame, stijlvolle en praktische oplossing voor elke tuin. Je profiteert van een lange levensduur, minimaal onderhoud en een uitstraling die je tuin karakter en warmte geeft. Bovendien maak je met deze houtsoorten een bewuste keuze voor het milieu. Ben je dus op zoek naar een robuuste én natuurlijke erfafscheiding? Dan zijn kastanje- of robinia palen absoluut het overwegen waard.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.