logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het gebruik van houtskool: de voor- en nadelen


Vind je het heerlijk om de barbecue in je tuin aan te steken? Als dat het geval is, heb je waarschijnlijk in een goede barbecue geïnvesteerd. Dit vroeg waarschijnlijk om een behoorlijke investering, maar je geniet hierdoor wel van veel gemak. En ongetwijfeld ook van heerlijk vlees dat je op de BBQ kunt bereiden.

Met alleen een goede BBQ ben je er echter nog niet. Het is zeker aan te raden ook nog in de juiste houtskool investeren. Ten opzichte van andere ontbrandingsproducten brengt houtskool namelijk de meeste voordelen met zich mee. Over de belangrijkste voor- en nadelen lees je in dit artikel meer.

Wat zijn de voordelen van houtskool?

Wil je je barbecue aansteken met houtskool? Dat is absoluut aan te raden. Met houtskool ben je namelijk van een paar specifieke voordelen verzekerd:

  • Houtskool ontbrandt relatief snel. Dit is vooral het geval als je het afzet tegen hout briketten. De briketten komen een stuk trager tot ontbranding, waardoor je met houtskool sneller van bijvoorbeeld een heerlijk stukje vlees geniet.
  • Houtskool bereikt zeer hoge temperaturen. Een ander voordeel is te vinden in het temperatuurbereik van houtskool. Houtskool kan een zeer hoge temperatuur bereiken, waardoor je het vlees nog sneller dicht wilt schroeien. Ook leent deze hoge temperatuur zich prima voor specifieke soorten vlees(bereidingen).
  • Houtskool is een natuurlijk product. In de basis bestaat houtskool uit maar één ‘ingrediënt’: echt hout. Dit zorgt ervoor dat houtskool een 100% natuurlijk product is en dat er dus geen chemicaliën aan toegevoegd worden. Je hoeft hierdoor niet bang te zijn dat houtskool van invloed is op de staat van je barbecue.

Wat zijn de nadelen van houtskool?

Welk brandmateriaal kun je het best aansteken met je aanmaakblokjes? Het antwoord op die vraag kun alleen jij voor jezelf bepalen. Daarvoor moet je in ieder geval goed rekening houden met deze nadelen van houtskool:

  • De temperatuur daalt vrij snel. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, ontbrandt houtskool snel. Ook bereikt het moeiteloos zeer hoge temperaturen, maar daarna daalt de temperatuur jammer genoeg wel vrij snel. Dit betekent dat je een aanzienlijke hoeveelheid houtskool nodig hebt om een avondje te kunnen barbecueën.
  • Houtskool zorgt voor kleine asdeeltjes die op/in je eten terecht kunnen komen. Dit is iets dat je zeker aan de smaak van het eten kunt merken/proeven. Maar, je kunt dit nadeel wel grotendeels tegengaan. Dit doe je door in de basis te kiezen voor zeer zuivere houtskolen.

Houtskool is eeuwenoud brandmateriaal dat na al die jaren nog steeds erg populair is, en met goede reden. Prijs, gemakkelijkheid en duurzaamheid zijn populaire redenen om houtskool te gebruiken, maar er zijn ook nadelen. Ga de voor- en nadelen na en maak je keuze!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.