Volle agenda zet gezinsmoment onder druk

HF_box_Veggie_360x300_NL[1]Laat thuis van kantoor, snel door naar de sportschool, nog even met vrienden afspreken en gauw de kinderen naar muziekles brengen. En dan ook nog boodschappen doen, iets gezonds koken en iedereen aan tafel krijgen… Herkenbare drukte? GfK deed in opdracht van HelloFresh onderzoek onder 1.000 respondenten naar het gedrag en de houding van Nederlanders ten opzichte van het avondeten. Hieruit blijkt dat 89 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt om gezamenlijk met gezin/partner te eten. Maar lange werktijden (42%) of sport, muziekles en andere hobby’s van gezinsleden (29%) staat dit doorgaans echter in de weg. Daarnaast ervaren Nederlandse ouders regelmatig stress door het avondeten. Met name inspiratie vinden voor wat te koken (52%) zorgt voor kopzorgen, alsook het bedenken van iets dat iedereen lust (45%) en of dit dan wel gezond genoeg is (36%). Bijna driekwart ergert zich aan partner of kinderen die met hun smartphone bezig zijn tijdens het eten.

Zes uur stipt aan tafel

In Nederland zit ongeveer tweederde van de gezinnen stipt om zes uur aan tafel. Een vijfde schuift al rond vijf uur aan en een kwart eet om zeven uur of later. Meer dan de helft eet dan minimaal één keer per week voor de televisie en bijna twintig procent doet dit zelfs minimaal 4 keer per week. Hoewel het merendeel over het algemeen gezamenlijk de avondmaaltijd nuttigt, geeft een vijfde van de ouders aan nog vaker samen aan tafel te willen eten dan dat zij nu doen. Bijna een derde bewaart regelmatig een bordje voor laatkomers binnen het gezin.

Lust ik niet

Ongeveer een kwart maakt zich regelmatig zorgen over hoe iedereen op tijd te eten te geven in de drukke gezinsspits. Zeker twee op de vijf geeft als oplossing aan dat de partner wat meer zou kunnen helpen met het organiseren van de avondmaaltijd of zegt hulp te willen krijgen bij het bedenken van wat te eten. Hoewel 20 procent van de ouders zich het brein breekt over een kindvriendelijk gerecht, zorgen lastige eters bij 45 procent van de gezinnen alsnog voor de nodige discussie aan tafel.

Top 5 stressfactoren gezinnen m.b.t. het avondeten:

·        Bedenken wat te eten (inspiratie vinden) – 52%
·        Een gerecht maken dat iedereen lust – 45%
·        Het voorschotelen van een gezond gerecht met voldoende groenten – 36%
·        De wekelijkse variatie tussen vlees/vis/vegetarisch – 28%
·        Inschatten juiste hoeveelheden eten voor het gezin – 25%

Diner à deux

Meer dan bij gezinnen het geval is, is bij tweepersoons huishoudens samen aan tafel eten vaker uitzondering op de regel (20%). En ondanks dat 80 procent van de stellen het erover eens is dat samen tafelen de sociale conversatie stimuleert, geeft een opvallende 40 procent aan regelmatig televisie te kijken tijdens het eten; vaker dan bij gezinnen (28%). “Hoewel over het algemeen quality time aan tafel bij Nederlanders echt in de cultuur verankerd zit, zien we dat dit er bij het hedendaagse huishoudens wel eens bij in schiet,” aldus Maartje Frederiks, CEO bij HelloFresh. “We zijn tegenwoordig drukker dan ooit, en alles wat met de avondmaaltijd komt kijken levert dan al snel tegenzin op. Het is dus belangrijk om te zoeken naar manieren om de dagelijkse routine minder stressvol te maken en daarbij niet in te leveren op samenzijn aan tafel. We zien het als onze missie om mensen hierbij te helpen. Het avondeten is een moment om bewust te genieten van de maaltijd en om even verbonden te zijn met elkaar. Het liefst zonder smartphone of televisie!”

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.