logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is dé volgorde om alle X-Men films te kijken

In de wereld van Marvel hebben de X-Men een heel bijzonder plekje veroverd. Zeg nu zelf: hoeveel mutanten en bovennatuurlijke helden en vijanden wil je samen in één serie stoppen? Het is een universum waar de overige Marvel superhelden geen plekje hebben, en waar continu nieuwe karakters aan worden toegevoegd. Inmiddels zijn er heel wat X-Men-films, sequels en prequels verschenen. In welke volgorde moet je alle X-Men films kijken? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Bekijk hier al onze filmreeksen.

Oh ja: deze lijst bevat spoilers! Wil je de korte samenvatting? Dan is hier de lijst:

 1. X-Men: First Class
 2. X-Men: Days of Future Past
 3. Tijdlijn a: X-Men Origins: Wolverine
 4. Tijdlijn a: X-Men
 5. Tijdlijn a: X2: X-Men United
 6. Tijdlijn a: X-Men: The Last Stand
 7. Tijdlijn a: The Wolverine
 8. Tijdljin a: Days of future past (toekomst)
 9. Tijdlijn b: Days of future past (geschiedenis)
 10. Tijdlijn b: X-Men: Apocalypse
 11. Tijdlijn b: X-Men: Dark Phoenix
 12. Tijdlijn b: Deadpool
 13. Tijdlijn b: Deadpool 2
 14. Tijdlijn b: The New Mutants
 15. Tijdlijn b: Days of Future Past (verder in de toekomst)
 16. Tijdlijn b: Logan

X-Men: First Class

De eerste film over de X-Men heeft een prominente rol voor de ontmoeting en de bijzondere relatie tussen Charles Xavier, Mystique en Magneto. Het verhaal neemt je mee naar 1962, waar Charles Xavier (James McAvoy) en zijn jeugdvriend Raven Darkholme / Mystique (Jennifer Lawrence) voor het eerst de overlevende van de holocaust en mede-mutant Magneto (Michael Fassbender) ontmoeten. Ze beginnen een gezelschap van mutanten die samenwerken om de Cubaanse rakettencrisis te voorkomen. Al snel ontstaat er onenigheid over de toekomst van mutanten, waarop Mystique en Magneto zich afsplitsen van het team van Charles Xavier. Je ziet hier ook hoe Professor X in een rolstoel terechtkomt: hij wordt geraakt door een verdwaalde kogel.

X-Men: Days of Future Past

In de tweede film, X-Men: Days of Future Past, schieten we door naar het jaar 1973. In dit jaar maakt de militaire wetenschapper Bolivar Trask (Peter Dinklage) een leger van robotbeschermers, die de mensheid moeten beschermen tegen de opkomende gevaarlijke mutanten. Deze ‘Sentinels’ lijken dé manier om de mutanten in bedwang te houden. Xavier, Beast (Nicholas Hoult) en Quicksilver (Evan Peters) breken Magneto uit zijn gevangenis onder het Pentagon, terwijl Mystique Trask probeert te vermoorden nadat hij ontdekt dat hij heeft geëxperimenteerd met mutanten.

LET OP: vanaf hier kun je twee tijdlijnen volgen!

Tijdlijn A

In deze tijdlijn faalt Mystique. Ze wordt gevangengenomen en gebruikt als experiment, wat tientallen jaren later leidt tot de ontwikkeling van Sentinels met kunstmatige intelligentie, die mutanten uiteindelijk naar de rand van uitsterven zullen drijven.

3a. X-Men Origins: Wolverine

Het ontstaan van Wolverine begint met Logan (Hugh Jackman), die in de 19e eeuw in een afgelegen deel van Canada werd geboren. Hij en zijn halfbroer Victor / Sabretooth (Liev Schreiber) vechten over de hele wereld in verschillende oorlogen en worden uiteindelijk gerekruteerd in het Team X, een special-ops team van mutanten onder leiding van William Stryker. Logan raakt teleurgesteld in het team en stopt, maar wordt later verleid om mee te werken aan een medisch experiment om adamantium aan zijn botten, zodat de inmiddels kwaadaardige Sabretooth gevangen kan worden. Hij weet te voorkomen dat hij in een hersenloos wapen wordt veranderd en verslaat tussen de bedrijven door de ‘Mutant Killer’ van het leger, maar eindigt door een kogel in de hersenen met een vervelend geheugenverlies.

4a. X-Men

Hier komen de twee verhalen al bij elkaar, hoewel de film X-Men een van de oudste in dit rijtje is. In deze film ontmoet Wolverine een jonge mutant met oncontroleerbare krachten, Rogue (een rol van Anna Paquin). Ze worden door Charles Xavier (gespeeld door Patrick Stewart) gered van een aanval door Magneto (nu Ian McKellen) en zijn ‘Brotherhood of Mutants’. Logan wordt verliefd op Jean Gray (gespeeld door de Nederlandse Famke Janssen), maakt ruzie met Jeans liefje Cyclops (James Marsden). Samen met de X-Men verijdelen ze Magneto’s plan om de wereldleiders in mutanten te veranderen.

Films koop je online bij:

5a. X2: X-Men United

William Stryker (Brian Cox), de anti-mutante gek van het leger die we kennen uit de film Wolverine, keert terug en valt de school van Xavier aan met de hulp van zijn gemuteerde zoon Jason de de geest van mensen kan sturen. Wolverine krijgt langzaam zijn geheugen terug en ontdekt enkele geheimen over zijn verleden met Stryker. Hij bundelt zijn krachten met Magneto, die Mystique uit de gevangenis heeft bevrijd. Ze verhinderen dat Stryker Xavier dwingt om alle mutanten op aarde met zijn krachten te doden. Jean wordt verondersteld dood te zijn nadat hij achterbleef om de rest van de X-Men te laten ontsnappen.

6a. X-Men: The Last Stand

Maar wacht… Jean is niet dood! Ze keert terug uit de ruimte, onder invloed van haar krachtige en psychotische alternatieve persoonlijkheid ‘Phoenix’. Ze doodt Cyclops en Xavier en werkt al snel samen met Magneto. De ontdekking van een ‘mutant-remedie’ leidt tot een epische strijd op Alcatraz tussen Magneto’s bondgenoten en de X-Men. Magneto wordt beroofd van zijn krachten en Jean overtuigt Wolverine om haar te doden. De remedie is vernietigd, hoewel er wordt gesuggereerd dat Magneto’s krachten terugkeren en Xavier is herrezen.

7a. X-Men Origins: Wolverine

Nadat Logan de liefde van zijn leven heeft gedood, trekt hij zich terug in de afgelegen Canadese wildernis. Wolverine wordt benaderd door een man wiens leven hij tijdens het bombardement op Nagasaki in de Tweede Wereldoorlog heeft gered en reist daarom naar Japan. Daar ontdekt hij dat iemand het op zijn genezende gave heeft gemunt.

8a. X-Men: Days of Future Past (toekomst)

X-Men: Days of future Past neemt je mee naar de toekomst. De mutanten zijn bijna uitgestorven, dankzij de slimme Sentinels. Zelfs de X-Men zijn op de vlucht! Kitty Pryde (Ellen Page) stuurt Wolverine’s bewustzijn terug naar zijn jongere lichaam in 1973 om te voorkomen dat hun vreselijke toekomst plaatsvindt. En dat is wanneer je overstapt naar …

streaming-banner-disney-plus

TIJDLIJN B

3b. X-Men: Days of Future Past (geschiedenis)

Logan weet te voorkomen dat Mystique Trask vermoordt. Ze wordt daardoor niet gevangen genomen, waardoor een nieuwe tijdlijn ontstaat waarin Sentinels de mutanten niet zullen uitroeien (toekomstige Wolverine bevindt zich terug in Xaviers landhuis in zijn ‘heden’, met al zijn X-Men-vrienden nog in leven). Sterker nog: Mystique redt president Nixon van Magneto en wordt geprezen als een held, waardoor de mening van het grote publiek ten aanzien van mutanten verandert. De Wolverine van 1973 wordt gevangen genomen door een jonge Stryker (Josh Helman).

4b. X-Men: Apocalypse

Wat later, in 1983, is Mystique een legende geworden onder de mutanten. Met tegenin wordt ze leider van de X-Men om te vechten tegen de oude mutant Apocalypse (Oscar Isaac), die Magneto heeft getransformeerd in een van zijn Horsemen-volgelingen nadat de familie van de voormalige schurk was vermoord. De X-Men bestaan uit de jonge Jean (Sophie Turner), Cyclops (Tye Sheridan) en Nightcrawler (Kodi Smit McPhee). Ze gaan op pad om Apocalypse te stoppen, voor hij de krachten van de meest krachtige mutanten heeft kunnen stelen. Tussen neus en lippen door laten ze een woeste, schijnbaar hersenloze Wolverine vrij. Apocalypse probeert Xavier’s lichaam te stelen, maar Jean verandert in de Phoenix en vernietigt hem.

5b. X-Men: Dark Phoenix

X-Men: Dark Phoenix geeft je een unieke visie op het ontstaan van Phoenix, het nieuwe alter-ego van Jean Grey. Tijdens een ruimtemissie wordt Jean geraakt door een kosmische kracht, die controle over haar neemt op de meest ongemakkelijke momenten. In navolging van het patroon van recente films speelt het zich af in de jaren negentig (1992 om precies te zijn, met een proloog in 1975), tussen de jaren ’80 van Apocalypse en Deadpool ’s modernere avonturen in.

6b. Deadpool

Ergens in de 21e eeuw wordt de grofgebekte huurling Wade Wilson (Ryan Reynolds) verliefd op de prostituee Vanessa (Morena Baccarin). Als hij ontdekt dat hij terminale kanker heeft, accepteert hij een experimentele remedie, waarmee zijn latente gemuteerde ontwaken. Deadpool ondergaat vreselijke martelingen en een moordaanslag. Hij werkt samen met een paar beginnende X-Men om zijn aartsvijand Ajax (Ed Skrein) te verslaan.

7b. Deadpool 2

In Deadpool 2 kruipt Ryan Reynolds opnieuw in het strakke pakje van Wade Wilson. Hieruit kun je opmaken dat de film zich afspeelt in de tegenwoordige tijd, niet lang na de eerste film Deadpool. De film zit vol cameo’s, die de film alleen al de moeite waard maken. In deze hectische actiefilm maak je kenni met Cable, die door de tijd kan reizen. Vanaf daar kan het wat verwarrend worden…

Films koop je online bij:

8b. The New Mutants

Voorlopig kunnen we alleen raden waar The New Mutants thuis hoort op de X-Men- tijdlijn, maar wij zetten hem duidelijk op deze tweede tijdslijn. De serie is tijdloos gefilmd, maar het is in ieder geval niet in de toekomst of in het verleden. De reeks zal zich dus in dezelfde tijd afspelen als de twee Deadpool-films.

9b. X-Men: Days of Future Past (toekomst)

Yup, X-Men: Days of future past komt weer eens voorbij. Wat kunnen we zeggen – je reist nog al wat door de tijd! Nadat Logan de wereld heeft gered, wordt hij in 2023 wakker in het X-Men-herenhuis om al zijn vrienden levend en wel te vinden. Dus dat is leuk.

10b. Logan

De oude professor X verliest de controle over zijn krachten en doodt de meeste X-Men. Daarnaast is er een sinister plan van de overheid door genetisch gemodificeerde maïs op de markt te brengen die het X-gen te onderdrukken… waardoor alle mutanten sterven. Logan, ook bekend als Wolverine, werkt als chauffeur en probeert tussen zijn klussen door voor de ziekelijke Xavier te zorgen. Als hij in contact komt met een klein meisje (Dafne Keen), gaat hij op zoek naar een veilige schuilplaats voor hen. Xavier en Logan overleven de reis niet, maar ze slagen er in ieder geval in om een ​​nieuwe generatie jonge mutanten naar vrijheid te leiden.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.