logo-liggend-wit-donkerblauw

Ultieme volgorde om alle Harry Potter-films te kijken


De magische wereld van Harry Potter houdt de hele wereld goed in zijn greep. Miljoenen fans verliezen zich keer op keer in de bijzondere wereld die J.K. Rowling heeft geschapen. In tegenstelling tot sommige filmseries is er officieel geen nummering in de film om de juiste volgorde aan te houden, alleen de titels. En dan heb je nog de vraag van de Wizarding World-films naast het Harry Potter-verhaal – hoe passen deze precies in het grotere geheel? Bij deze filmreeks is het namelijk juist heel belangrijk dat je de films in de juiste volgorde bekijkt!

Bekijk hier al onze filmreeksen.

Globaal gezien kun je twee richtlijnen aanhouden. De eerste is een heel logische: je kunt ze bekijken in de volgorde waarin de films zijn verschenen. Dat maakt de Harry-Pottersaga in ieder geval logisch opgebouwd, maar de overige films zijn meer een inleiding van de saga, een stukje voorgeschiedenis die de saga meer diepgang geeft. Je kunt de films op chronologische volgorde kijken, zoals ze afspelen in de tijdlijn.

Let op: De uitgebreide volgorde op chronologische volgorde (onze voorkeur!) heeft de nodige spoilers. Lees dus niet verder dan onderstaande lijstjes als je geen spoilers wilt zien!

Releasevolgorde voor Harry Potter-films

Harry Potter en de Steen der Wijzen (2001)
Harry Potter en de Geheime kamer (2002)
Harry Potter en de gevangene van Azkaban (2004)
Harry Potter en de Vuurbeker (2005)
Harry Potter en de Orde van de Feniks (2007)
Harry Potter en de Halfbloed Prins (2009)
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2010)
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (2011)
Fantatsic beasts and where to find them (2016)
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)
Fantastic Beasts: Secrets of Dumbledore (2022)

Chronologische volgorde van Harry Potter-films

Hieronder zie je een overzicht van de films in chronologische volgorde, ofwel: in welk jaar speelt de film zich af?

Fantastic Beasts en waar ze te vinden zijn (1926)
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (1927)
Fantastic Beasts: Secrets of Dumbledore (1927)
Harry Potter en de Steen der Wijzen of Harry Potter en de Steen der Wijzen (1991)
Harry Potter en de Geheime Kamer (1992)
Harry Potter en de gevangene van Azkaban (1993)
Harry Potter en de Vuurbeker (1994)
Harry Potter en de Orde van de Feniks (1995)
Harry Potter en de Halfbloed Prins (1996)
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (1997)
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (1998)

Films koop je online bij:

Alle Harry Potter-films op chronologische volgorde

Fantastic Beasts and where to find them / Fabeldieren en waar ze te vinden

Fantastic Beasts and Where to Find Them is vernoemd naar een Zweinstein-leerboek met dezelfde titel, geschreven door Newt Scamander (in de nederlandse boeken heet hij Spiritus Zalamander, in de film gewoon Newt Scamander). Newt speelt de hoofdrol in de Fantastic Beasts-films. De films zijn een prequel op de Harry Potter-serie en bevatten veel van de Wizarding World-thema’s. Het verhaal van deze film neemt je mee naar het New York van 1926, op het moment dat Newt er per boot arriveert. Hij is daar voor magizoologistische zaken, maar wordt hij meegesleept in een magisch complot.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

De fabeldieren nemen zoetjesaan een plekje op de achtergrond in, terwijl de plot zich verplaatst naar de achtervolging van Grindelwald, die een tovenaarsorde wil vestigen die superieur is aan dreuzels. We ontmoeten een jonge Perkamentus die een voorzetje geeft naar de Harry Potter-films, maar let goed op. Veel van de personages uit de eerste Fantastic Beasts-film zie je terug, net als personages waarnaar in andere films wordt verwezen, zoals Nicholas Flamel. De film speelt zich af in 1927, maar kwam uit in 2018.

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Harry Potter en de Steen der Wijzen is het begin van het Harry Potter-verhaal. In deze film ontmoet je Harry voor het eerst terwijl hij naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus gaat. De film speelt zich af in 1991 – maar de film werd uitgebracht in 2001. Je ontmoet veel van de hoofdpersonages op Zweinstein, inclusief de introductie van Lord Voldemort, Harry’s aartsvijand, waarbij de actie draait om de Steen der Wijzen. Die steen was van Nicholas Flamel, die je al tegenkwam in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.

Harry Potter en de Geheime kamer

In het tweede boek in de serie (en de tweede film) gaan de avonturen op Zweinstein verder voor Harry Potter en zijn vrienden. Heer Voldemort wordt sterker en de dingen worden voorzichtig een beetje duisterder naarmate de kinderen ouder worden. De film kwam uit in 2002, maar speelt zich af in 1992.

Harry Potter en de gevangene van Azkaban

Er is nogal wat verandering voor de derde film, nu we worden voorgesteld aan de gevangene Sirius Orion Zwarts (in het Engels: Sirius Black), die een enorme impact heeft op Harry’s verhaal en leven. Vooral door de introductie van de dementors wordt het verhaal duister en gevaarlijk. Harry’s dreuzelfamilie komt meer op de achtergrond, naarmate Harry zijn lot omarmt. De film speelt zich af in 1993, maar werd uitgebracht in 2004.

Harry Potter en de Vuurbeker

Harry Potter en de Vuurbeker is een cruciaal moment in het verhaal, waarbij je de hoofdpersonen op hun meest puberale moment meemaakt. Zo is Harry ongeveer 14 jaar oud in deze film. Denk aan tienerthema’s als relaties, maar je kijkt ok mee met het WK Zwerkbal (Quidditch World Cup) en het Toverschool Toernooi (Triwizard Tournament). De film begint in 1994 en is uitgebracht in 2005.

Ga direct naar alle Harry Potter films op BOL.com.

Harry Potter en de Orde van de Feniks

Nu Voldemort steeds krachtiger wordt en een reële bedreiging vormt, blijkt Zweinstein behoorlijk verdeeld. Het ministerie van Toverkunst zet een paar pionnen op Zweinstein om de leraren en leerlingen in toom te houden. Er komt echter verzet tegen de duistere heer – de Orde van de Feniks. De film werd uitgebracht in 2007 en speelt zich af rond 1995.

Harry Potter en de Halfbloed Prins

De film uit 2009 speelt zich af in 1996 en is in veel opzichten het verhaal van Severus Sneep en Albus Perkamentus, waardoor het Harry Potter-verhaal complexer wordt en de helden worden gevolgd in gevaarlijkere ontmoetingen met de Heer van het Duister en zijn Dooddoeners.

Harry Potter en de Relieken van de Dood / the Deathly Hallows 1

Het laatste boek in het Harry Potter-verhaal is zo groots, dat het wordt opgedeeld in twee afzonderlijke films. Deze twee laatste films horen echt bij elkaar. De eerste werd uitgebracht in 2010. Harry Potter en zijn vrienden besluiten om het laatste jaar van Zweinstein over te slaan om Voldemort te achtervolgen en voor zijn ondergang te zorgen. Een groot deel van de film draait om het jagen en vernietigen van gruzielementen (horcruxen), terwijl Voldemort zelf de Relieken van de Dood zoekt en een meester van de dood wil worden.

Harry Potter en de Relieken van de dood / Deathly Hallows 2

De tweede aflevering van The Deathly Hallows werd uitgebracht in 2011 en zet de speurtochten van de eerste aflevering voort, maar bevat veel meer spectaculaire actiescènes dan het eerste deel. Het draait oom veel meer rond Zweinstein, inclusief een epische Slag om Hogwarts. Het heeft ontzettend veel lijntjes met eerdere films: dit deel is echt geschreven om alle losse verhaallijnen af te ronden. Denk aan lijntjes met tde Geheime Kamer en nog veel meer Potterlore – en brengt het verhaal tot een door actie gedreven slot.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. D. Vreugdenhil avatar
  D. Vreugdenhil

  Er staan 8 grote fouten op deze pagina: de jaartallen achter de films kloppen totaal niet. De films zijn respectievelijk in 2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2011 (voor beide delen) uitgekomen. Dit graag aanpassen… Geen valse info verspreiden.

  1. Dennis van Houts avatar

   Hallo Daan, bedankt voor je reactie, maar het is geen ‘valse info’: de chronologische volgorde laat zien in welk jaar de film zich afspeelt, niet in welk jaar ze zijn uitgekomen. Ik heb een zinnetje toegevoegd om dit te verduidelijken en het lijstje met de volgorde van release aangevuld met de releasedata. Hopelijk is het nu wat duidelijker voor je!

 2. […] de jonge Brimsley – Sam Clemmett (Harry Potter and the Cursed Child) […]

 3. […] Pops zijn ontzettend populair bij verzamelaars en fans van Marvel, Harry Potter, Star Wars… en nog veel meer. Funko richt namelijk zijn pijlen op films, series, games, […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.