logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Volg me, Sophie Jansen

De school is weer begonnen, iedereen draait weer om elkaar heen om een plekje in de klas te bemachtigen. Zo ging het vroeger, zo gaat het nu en zo zal het over tien jaar nog steeds gaan. Het verschil tussen vroeger en nu is wel dat er een heel brede en hinderlijke laag tussen zit: de techniek. Social media zorgt voor een enorme sociale druk. Bovendien is er de behoefte om alles met iedereen te delen, waarbij die informatie natuurlijk te pas en te onpas tegen je kan worden gebruikt. Volg Me is een boek, geschreven door de 24-jarige lerares Sophie Jansen. Als docente Nederlands op een middelbare school ziet ze hoe tieners beïnvloed worden door de sociale media en wat voor gevolgen dat kan hebben,

Tweeluik

Volg Me laat heel wat jongeren zien in de klas van een onderbouw op een middelbare school. Hoewel je het verhaal vanuit meerdere personen te lezen krijgt, zijn er toch twee hoofdrolspelers aan te duiden: ten eerste is er Marlou, een tienermeisje dat probeert haar weg te vinden in de wereld. Ze ziet hoe andere meiden in haar klas handelen, ziet de berichten op social media en probeert zich daar aan op te trekken, hoewel ze niet heel veel behoefte voelt om zich met anderen te vergelijken en op een lijn te zetten.

Mick

Het andere verhaal draait om Mick, een jongen uit de klas van Marlou die een relatief grote vriendengroep heeft. Daar is een persoon het haantje, zoals je vaker ziet. Grootspraak, uitdagen en stoere praatjes zijn aan de orde van de dag. Hij heeft echter ook een probleem: zijn moeder heeft MS, zijn vader verlaat zijn gezin… alles komt op Mick aan, wat een enorme druk geeft. Maar zorgzame types worden tijdens de kleedkamerpraat als softies betiteld, en dat moet je niet willen… hij houdt al zijn problemen dus voor zich.

Roddelen

Door het internet en de sociale media gaan roddels als een lopend vuuirtje door de school. Een anonieme blogger schrijft als een soort dagboek alle roddels en nieuwtjes op een website, die gretig gelezen worden door alle kinderen van hun school (en misschien nog wel daarbuiten). Wanneer Marlou online verschijnt met een schunnig bericht, geplaatst door haar nieuwe vriendje, is haar sociale leven op school eigenlijk al om zeep geholpen. Mick ziet het en denkt er het zijne van… maar hoe ga je daar op een goede manier mee om?

Ga direct naar Volg me op BOL.com.


Recensie over Volg me

CooleSuggesties topper

Volg Me is een vlot geschreven boek dat helemaal aansluit op de belevingswereld van nu, met alle nieuwe media die daar bij hoort (en nog weinig informatie en kennis vanuit ouders of school). De sociale hierarchie is duidelijk, maar staat meer dan ooit onder een enorme druk. Het boek heeft veel dialogen die zo van het schoolplein af kunnen komen – het is echt geschreven door iemand die midden in dit wereldje staat. Realistisch, geloofwaardig en soms pijnlijk herkenbaar.

Score: 9


Informatie

Volg me,
Illustrator: nvt
Uitgever: Karakter uitgevers, 144 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789045217246. Prijs: 10 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.