logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Voetbaldochter, Marc Oosterhout

voetbaldochter boekbespreking

Ik vind het altijd heerlijk om columns te lezen. Een persoonlijke noot, een kritische uitspatting en een stukje opinie verwerkt; en dat alles verpakt in hapklare brokken, die je als snack tot je kunt nemen. geweldig! Voetbaldochter is een reeks columns met een heel specifiek onderwerp: de dochter van Marc Oosterhout heeft namelijk haar zinnen gezet op het voetbalschap. Vanaf haar zesde jaar is ze al een fanatiek voetballertje, maar dat valt nog niet mee. De voetbalwereld is namelijk vooral een mannenwereld. Is daar wel ruimte voor meiden of vrouwen?

Roldoorbrekend

Dat maakt de columns in Voetbaldochter eigenlijk heel schrijnend, maar het zet je ook even aan het denken. Want moet er wel verschil zijn tussen voetbal voor jongens en meisjes? Zijn mannen beter in dergelijke sporten dan vrouwen? En waarom is er dat verschil? Positieve verschillen, zoals een bedachtzamer spel en wat minder agressie op het veld worden ook voorzichtig belicht, hoewel ook onder vrouwen natuurlijk de nodige patstellingen worden uitgevochten op het veld. Marc Oosterhout beschrijft izjn ervaringen als vader zonder enige voetbalkennis. Hij gaat voor de trots, het ouderschap, de sportiviteit en het steunen van de dromen van zijn dochter. Tijdens die reis maken ze allebei kennis met plezier, liefde, boosheid, frustratie en verdriet.

Verzameld werk

De columns uit Voetbaldochter omvatten ruim 12 jaar van Rosa’s leven (Marcs dochter), vanaf het zesjarige meisje dat als een malle over het veld rende, samen met al die andere kinderen achter de bal aan, tot het moment dat ze haar rijbewijs haalt en op eigen benen zal staan. Als vader van twee puberzonen waren sommige verhalen echt verbijsterend, maar of je nu jongens of meiden hebt: herkenbaar zijn ze allemaal. Ik leefde ontzettend vaak mee met de frustraties van Marc, met zijn trots, met zijn ontdekkingen en met hún overwinningen. Waar het in de voetbalwereld (en in heel veel andere segmenten) nog verdeeldheid heerst tussen jongens en meiden, kijkt het vaderschap niet jaar het model kind.


Ga direct naar Voetbaldochter op BOL.com.

Recensie over Voetbaldochter

CooleSuggesties topper

Voetbaldochter is eigenlijk verplichte kost voor iedereen. Het is een feministisch boek, een boek over ongelijkheid en verdeeldheid, over ouderschap en over ontwikkeling. Over vasthouden en discipline, tegenslag en het vasthouden aan je passie. De verhalen zijn heerlijk geschreven, uit het leven en aangevuld met feiten en wijsheden uit die grote, boze wereld. Of je nu man bent of vrouw, voetbaldochter of gewoon een gamerjongen: je ogen zullen van deze verhalen een stukje opengaan, je hart maakt af en toe een sprongetje en misschien krijg je zelfs af en toe een brok in je keel van de ontroerende momenten.

Score: 9


Informatie

Titel: Voetbaldochter
Auteur:
Uitgever: Olivia Media
Aantal pagina’s: 132
Type boek: Paperback
ISBN: 9789082457582
Prijs: 14.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.