logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit verspillen Nederlandse huishoudens jaarlijks aan voedsel

Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze hun boodschappen het beste kunnen bewaren, binnen of buiten de koelkast. Een direct gevolg hiervan is dat er voor duizenden euro’s aan voedsel wordt verspild. Nederlandse huishoudens verspillen jaarlijks voor €3.686,- aan voedsel. Fruit wordt bijvoorbeeld vaak buiten de koelkast bewaard – peren (62%), appels (66%) en sinaasappels (67%) –, terwijl ze in de koelkast veel langer houdbaar zijn. Uit het onderzoek komt naar voren dat 44% van het voedsel van Nederlandse huishoudens in de afvalbak belandt, wat neerkomt op een jaarlijkse verspilling van €3.686,- per huishouden.

Slimmere koelkastindeling helpt het probleem op te lossen

”De verspilling kun je grotendeels terugvoeren op een onoverzichtelijke koelkastindeling,” zegt Saskia Soeterbroek, Head of Product Huishoudelijke Apparaten bij Samsung Nederland. “Daarom zijn we teruggegaan naar de tekentafel. Hoe kunnen we onze koelkasten voor moderne huishoudens zo indelen dat er zo min mogelijke voedsel verloren gaat? Met een paar kleine veranderingen kunnen we het grote probleem van voedselverspilling in Nederland eenvoudig aanpakken. Zo besparen mensen niet alleen veel geld, ze hoeven zich ook niet langer schuldig te voelen. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat twee derde (64%) van de ondervraagden zich schuldig voelt over het voedsel dat ze onbedoeld verspillen.”

Voedselverspilling per categorie

Verse kruiden (51%), kant-en-klaar maaltijden (51%) en sauzen/specerijen (49%) behoren tot de voedselproducten die het vaakst in de vuilniszak belanden. Bij ketchup bijvoorbeeld gaan nogal wat mensen de fout in. Een kwart (26%) bewaart het buiten de koelkast, wat ongeopend prima is, maar na het openen is koeling nodig om de ketchup goed te houden. Wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen sauzen en specerijen dubbel kopen, doordat ze deze productcategorie over het hoofd zien in een onoverzichtelijk ingedeelde koelkast.

CategorieAfval
Kant-en-klaar maaltijden51%
Verse kruiden51%
Sauzen/specerijen49%
Snoep/chocolade45%
Desserts45%
Droge goederen44%
Fruit40%
Brood40%
Zuivel39%
Vlees, vis en gevogelte38%

Voedselafval beperken

Twee op de vijf (40%) respondenten geeft aan dat een beter opbergsysteem in de koelkast hen zou helpen om hun voedselafval te beperken. Meer dan de helft (54%) weet zeker dat voedsel langer meegaat als ze het beter kunnen bewaren. Verder zegt bijna twee vijfde (39%) van de ondervraagden zich meer bewust te zijn van hun voedselverspilling sinds de lockdown, terwijl 60% een plan heeft om het probleem aan te pakken.

Voedsel langer vers houden

De recent door Samsung ontwikkelde technieken Humidity Fresh+ en Optimal Fresh+, die zijn ingebouwd in de nieuwe RB7300 koelkast, bieden uitkomst. Ze zijn speciaal ontwikkeld om voedsel langer vers te houden én afval te verminderen. Ook de SpaceMax™ Technology is een hulpmiddel. Doordat de wanden van de koelkast dunner zijn, is er binnen aanzienlijk meer ruimte, terwijl de koelkast zelf evenveel ruimte inneemt.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Zes tips om voedselverspilling te verminderen

  1. Richt je koelkast in op jouw behoeftes. Er is altijd wel een grote fles of bak met restjes die net niet past. En je wilt ook geen planken weghalen. Zogenaamde Slide & Fold Shelves kun je eenvoudig inklappen of verhogen/verlagen om precies die ruimte te creëren die je nodig hebt.
  2. Niet alle fruit en groente is op dezelfde manier houdbaar. Avocado’s, perziken en meloenen bewaar je bijvoorbeeld buiten de koelkast als ze nog niet helemaal rijp zijn, maar wel gekoeld als dat wel het geval is.
  3. Kies een koelkast met No Frost. Deze techniek zorgt ervoor dat er overal in je koelkast een constante temperatuur is. Zo blijft je voedsel niet alleen langer vers, ook krijg je geen ijsaanslag. Dat scheelt werk, want je hoeft de koelkast niet regelmatig te ontdooien.
  4. Ook de vochtigheidsgraad is belangrijk. Maak daarom gebruik van koelkastlades. Niemand zit te wachten op verlepte sla!
  5. Bewaar rauw vlees, gevogelte en vis altijd verpakt in de onderste lade van je koelkast. Zo verspreiden eventuele geurtjes zich niet én er kunnen er geen sappen op andere producten druppen.
  6. Met Samsungs Optimal Fresh+ zone bewaar je je vlees, fruit en groente niet alleen langer, het blijft ook verser. De functie verzorgt twee temperatuurzones in één gebruiksvriendelijk compartiment, dat je eenvoudig groter en kleiner maakt, net wat je op dat moment nodig hebt.

Ga naar de website van Samsung voor meer informatie over een optimale koelkastindeling om voedselverspilling te verminderen.

Bewaartips groente en fruit*

Groente/fruitBest bewaren in:
SinaasappelsKoelkast
PerenKoelkast
KnoflookBuiten koelkast
AppelsKoelkast
PruimenKoelkast
DruivenKoelkast
TomatenBuiten koelkast
WortelsBuiten koelkast

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek werd in november 2020 door 3gem in elf Europese landen uitgevoerd onder 20.000 mensen. Er deden 1.000 Nederlanders aan mee.

*Bron: WRAP’s A-Z of food storage guide.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.