Hierom moet je voedsel vacuüm verpakken

vacuum voedsel sealen
Beef, chicken and salmon in vacuum plastic bag for sous vide cooking, copy space

In de betere kookwinkels kom je ze tegen: vacumeermachines. Maar waarom zou je je eten vacuüm verpakken? Wij zetten de voordelen voor je op een rij: want die zijn talrijk en bovendien heel divers. Het is echt een ideaal hulpmiddel voor in je keuken, of dat nu in een kleine studentenkeuken is of in een professionele gaarkeuken.

De voordelen van voedsel vacumeren

Een van de grootste voordelen vacuümeren is dat je de lucht en het vocht uit de directe omgeving van het voedsel haalt. Het blijft daardoor veel langer vers blijft – tot wel tien keer zo lang. Hier kun je veel geld mee uitsparen, omdat je in grotere hoeveelheden kunt inslaan. In plaats van een paar dagen kun je eten wel een aantal weken lang goed houden in de koelkast! Zonder smaakverlies, bovendien. Bovendien zorgt deze techniek er ook voor dat het invriezen beter gaat: het vocht krijgt geen kans om zich te kristaliseren op je voedsel, waardoor de smaak lang bewaard blijft.

Voordelen van vacumeren in de horeca

Je kunt je voorstellen hoe veel voordelen het vacuüm trekken van voedsel heeft in de horeca. Je kunt in bulk kopen en portioneren, waarbij je die porties makkelijk in de koelkast of de vriezer bewaart. Afhankelijk van het aantal gasten dat aan tafel schuift, trek je een zak open en serveer je krakend verse etenswaren. Je kunt op die manier ook complete gerechten bewaren, zodat je nooit te veel bereid… en moet weggooien wanneer gasten niet komen opdagen of wanneer er minder gasten verschijnen dan je had gehoopt. Ideaal voor een lunchroom, bed&breakfast, restaurant of café!

Hygienisch oogpunt

Dit is voor iedereen een groot gewin. Vacuum verpakt eten is ontzettend hygienisch. Het schimmelt niet (want er komt geen vocht bij) en mocht je het zó lang in de koelkast laten liggen dat je eten toch bederft, dan blijft het netjes in de verpakking. Het bedorven eten zal het andere eten niet besmetten. Zelfs geuren en smaken worden niet overgedragen. Mocht je chili con carne over hebben, ruikt niet ineens de hele koelkast naar bruine bonen en pepertjes. Denk maar eens terug aan al die bakjes beschimmelde etenswaren in de koelkast van je studentenhuis of de koelkast op je werk! Bovendien kun je ieder zakje netjes voorzien van je naam.

Ruimte besparen in je koelkast

Denk eens na hoe je nu je groenten, vlees en maaltijden bewaart. Ik gok: ik bakjes en doosjes. Lekker makkelijk en universeel… maar ook ontzettend onhandig als je kijkt naar de ruimte die deze bakjes innemen. Hoeveel loze ruimte vul je met die bakjes? Veel. Misschien past er wel twee keer zo veel eten in je koelkast of diepvries als je het er zo in zou stoppen. En dat is ongeveer het voordeel dat je bereikt wanneer je het voedsel verpakt met behulp van een vacuümmachine! Je bespaart al die luchtruimte die je wel in beslag neemt als je het eten in een doosjes, potjes of bakjes stopt. Dat bespaart je niet alleen ruimte in je diepvries, maar natuurlijk ook in je koelkast.

Sous vide koken met vacuum verpakt eten

Sous-Vide is een relatief nieuwe kookmethode, die vanuit restaurants gestaag onze huizen komt binnendringen. het is een best spannende methode, waarbij het eten wordt in zijn eigen sappen wordt gegaard. Daardoor blijven alle vitaminen behouden – en alle smaak. En, heel praktisch, aanbranden is verleden tijd! Je kookt het eten namelijk in een vacuümzak, die je in een bak heet water hangt. Het is makkelijk, veilig, gezond, en lekker. Sous-vide koken heeft nog een ander voordeel, het is namelijk zeer zacht en lekker vergeleken met bakken of normaal koken. Zalm, biefstuk, groenten, zoete aardappelen, alles wat je perfect gegaard wil hebben wordt heerlijk zacht gekookt. Als Vlees kun je eerst even aanbakken voor je het sous-vide kookt. Wil je het eerst proberen? Dat kan heel makkelijk: wanneer je diepvries zalm of tonijn koopt in de winkel, zit deze meestal vacuüm verpakt in een vacuümzak. Deze kun je met verpakking en al in het kokend water leggen bij je aardappels of rijst. Laat ze 10-20 minuten liggen en je hebt een perfect gegaarde zalm, zonder verbrande stukjes of verlies van smaak.

Stressvrij met sous-vide

Het grootste voordeel is wel dat je verschillende gerechten (zakken) bij elkaar in een pak kunt hangen. Dat scheelt je heel wat gegoochel en gestunt met pannen! Een zak vlees, wat verschillende groenten en zoete aardappel, een warme cranberrysaus en een champignonsaus… het kan allemaal bij elkaar in die ene pan.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.