Vloerverwarming uitzoeken, tips & tricks


Als je op zoek bent naar een efficiënte en comfortabele manier om je huis te verwarmen, is vloerverwarming wellicht de oplossing die je zoekt. Vloerverwarming is een systeem waarbij warm water door buizen onder de vloer wordt gepompt. Hierdoor wordt de vloer gelijkmatig en efficiënt verwarmd, waardoor je huis snel en comfortabel warm wordt. In deze blog gaan we dieper in op het uitzoeken van vloerverwarming, met speciale aandacht voor droogbouw vloerverwarming.

vloerverwarming uitkiezen

Wat is droogbouw vloerverwarming?

Droogbouw vloerverwarming is een type vloerverwarming dat op de bestaande ondervloer wordt geplaatst, zonder dat er cement of natte chape nodig is. Het biedt een perfecte uitkomst wanneer je vloerverwarming wilt installeren in een ruimte met een lage opbouwhoogte of op plaatsen waar de dragende constructie minder sterk is. In deze ruimtes is het dan sneller en makkelijker te installeren dan traditionele vloerverwarmingssystemen. Bovendien is droogbouw vloerverwarming ook geschikt voor renovaties of verbouwingen, omdat er geen grote aanpassingen aan de ondervloer nodig zijn. Droogbouw vloerverwarming is beschikbaar in de hoogtes van 25mm, 18mm en 15mm. 

De voordelen van droogbouw vloerverwarming

Droogbouw vloerverwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele vloerverwarmingssystemen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Snelle en eenvoudige installatie: droogbouw vloerverwarming kan snel en eenvoudig worden geïnstalleerd, zonder dat er natte chape nodig is. Hierdoor is het ook geschikt voor renovaties of verbouwingen.
  • Lagere bouwhoogte: omdat er geen dikke laag cement nodig is, heeft droogbouw vloerverwarming een lagere bouwhoogte dan traditionele vloerverwarming. Dit kan vooral handig zijn bij renovaties of verbouwingen waar de beschikbare hoogte beperkt is.
  • Snellere opwarmtijd: omdat droogbouw vloerverwarming dichter bij het oppervlak ligt, warmt de vloer sneller op dan bij traditionele vloerverwarmingssystemen.
  • Energiezuinig: droogbouw vloerverwarming kan zeer energiezuinig zijn, omdat de warmte gelijkmatig wordt verspreid en er geen warmte verloren gaat door bijvoorbeeld leidingen die in de muur lopen.

Hoe kies je de juiste droogbouw vloerverwarming?

Als je besloten hebt om voor droogbouw vloerverwarming te kiezen, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

  • Soort systeem: er zijn verschillende soorten droogbouw vloerverwarmingssystemen op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld systemen met noppenplaten, droogbouwverwarming op matten of droogbouwverwarming op platen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende opties en te kijken welk systeem het beste past bij jouw wensen en situatie.
  • Type vloerbedekking: niet alle vloerbedekkingen zijn geschikt voor droogbouw vloerverwarming. Zo kunnen sommige vloerbedekkingen zoals tapijt of kurk warmte tegenhouden en daardoor minder geschikt zijn. Laat je daarom goed adviseren over welke vloerbedekkingen wel geschikt zijn voor droogbouw vloerverwarming.
  • Isolatie: het is belangrijk om goede isolatie te hebben onder de droogbouw vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet verloren gaat naar de ondervloer en dat de vloerverwarming efficiënter werkt. Als er onvoldoende isolatie aanwezig is, kan het nodig zijn om extra isolatie te plaatsen.
  • Benodigd vermogen: het vermogen van de vloerverwarming is afhankelijk van de grootte van de ruimte, het gewenste temperatuurniveau en de isolatiewaarde van de woning. Het is belangrijk om het juiste vermogen te kiezen, anders kan de vloerverwarming niet voldoende warmte afgeven of juist over gedimensioneerd zijn, waardoor er te veel energie verbruikt wordt.
  • Regeltechniek: het is belangrijk om de juiste regeltechniek te kiezen voor de droogbouw vloerverwarming. Hierbij kun je denken aan thermostaten, regelmodules en pompgroepen. Het is belangrijk om te kiezen voor een regelsysteem dat past bij jouw wensen en situatie.
  • Installatie: het is belangrijk om de droogbouw vloerverwarming op de juiste manier te installeren. Hierbij is het belangrijk om de juiste afstand tussen de buizen te houden, zodat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt over de vloer. Ook moet de vloerverwarming goed afgestemd worden op de regeltechniek, zodat deze optimaal kan werken.

Voor kwalitatieve verwarmingssystemen kan je terecht bij vloerverwarming-direct.nl. Zo weet je zeker dat de nieuwe vloerverwarming optimaal werkt.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.