logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Viva Lavandula, de Provence in de polder!

Viva Lavandula in de zomer

Op zoek naar een leuk en betaalbaar dagje uit waarbij je je even helemaal in Frankrijk waant? Ga dan eens naar Viva Lavandula. Dit bezoekerscentrum in Marknesse in Flevoland staat geheel in het teken van lavendel. Hier beleef je de Provence optimaal en ruik je die heerlijke, zoete geur van lavendel die doet verlangen naar vakantie. Maak een wandeling door maar liefst tien hectare geurende, paarse lavendelvelden, pluk je eigen lavendel, ga voor de Mini Lavendel Proeverij, laat je verrassen door veelzijdige rondleidingen en creatieve workshops en koop ondertussen de mooiste lavendelplanten voor tuin, terras of balkon.

Wandelen en fietsen

Het lavendel bezoekerscentrum Viva Lavandula is een uniek concept binnen Nederland. Nergens anders in het land kan men op zo’n grote schaal volop genieten van de veelzijdige lavendelplant. Naast de tien hectare bloeiende lavendelvelden met wandelpaden, starten er ook vijf verschillende fietsroutes (12,5 – 17,5 – 23 – 30 en 42 km) en twee wandelroutes (8 en 12,5 km) vanuit Viva Lavandula. Een routekaartje is gratis af te halen. Verder vind je er een assortimentstuin met maar liefst vijftig verschillende soorten lavendel, elk met zijn eigen kleur en bloeiwijze. Verspreid over het terrein bevinden zich borden met informatie en leuke weetjes over de plant en haar mogelijkheden. Binnen is het mogelijk een informatieve film te bekijken of te ‘shoppen’ in de gezellige winkel waar je allerlei lavendelproducten vindt. Nieuw zijn de Viva Lavandula huidverzorgingsproducten voor gezicht en lichaam. Een complete en hoogwaardige lijn met echte etherische olie van de velden van Viva Lavandula.

Mini Lavendel Proeverij

Om het Frankrijk gevoel helemaal compleet te maken, kun je na een wandeling of fietstocht buiten op het schitterende terras of in de mooi verbouwde boerderij, waarin zich het sfeervolle Grand Café met een grote serre met uitzicht op de lavendelvelden bevindt, heerlijk lunchen of een kopje koffie drinken. Op de kaart staat o.a. lavendelthee en -gebak, maar een lekker glas wijn mag natuurlijk ook. Wil je iets anders dan lunchen en heb je de tijd om lekker lang te tafelen met vriendinnen of familie (of gewoon met z’n tweetjes), dan is het leuk om de Mini Lavendel Proeverij te doen. Proef van heerlijke hapjes, van quiche en worst tot kaas, jam en bonbons. Stuk voor stuk gemaakt op basis van lavendel.

Zelf plukken

Zelf plukken, blijft natuurlijk het leukst. Met een mandje in de hand kunnen bezoekers (jong en oud) in het bloeiseizoen de lavendelvelden in om zo hun eigen boeket samen te stellen. Verder zijn er van donderdag tot en met zondag in juni, juli, augustus en september (het hoogseizoen) om 11.00 uur en om 14.30 uur leuke rondleidingen waarbij ook de winning van olie uit de lavendelbloemen door destilatie wordt gedemonstreerd. Rondleidingen voor grotere groepen, maar ook creatieve workshops en diverse arrangementen zijn vooraf te reserveren. Viva Lavandula is een prachtige locatie, niet alleen voor overdag, maar ook voor speciale gelegenheden zoals een uitgebreid verjaardagsfeest, bruiloft of een jubileum.

Prijs en openingstijden

Viva Lavandula ligt in het buitengebied van Marknesse (Uiterdijkenweg 45) nabij het stadje Blokzijl en op de grens van Flevoland en Overijssel op een steenworp afstand van het Nationale Park Weerribben-Wieden. Het bezoekerscentrum is van 15 april t/m 31 oktober, met uitzondering van de maandag, dagelijks van 10.00 – 18.00 uur geopend. De toegangsprijs bedraagt € 2,50 p.p. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen € 1,00. Alle faciliteiten zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Meer informatie over Viva Lavandula of over de verschillende workshops en/of (groeps)arrangementen is te vinden op www.viva-lavandula.nl.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.