logo-liggend-wit-donkerblauw

Het eten van vitaminen en mineralen wordt steeds belangrijker

Een gezond leven begint bij gezonde voeding. Onze voeding is de basis voor ons bestaan. Wanneer we niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen allerlei chemische processen in ons lichaam niet goed verlopen. Dit houdt in dat er vroeg of laat problemen ontstaan. Alles in ons lichaam hangt met elkaar samen. Dankzij de juiste vitaminen en mineralen kunnen we optimaal functioneren. Bovendien hebben we door intensieve landbouw de grond behoorlijk uitgeput. Daardoor bevatten sommige groente- en fruitsoorten tegenwoordig minder vitaminen en mineralen dan voorheen. Het is daarom meer dan ooit van belang om ervoor te zorgen dat je gezond en gevarieerd eet met voldoende vitamines en mineralen.

Wat zijn vitaminen?

De naam vitaminen is eigenlijk wat verwarrend. Dat ontdek je wanneer je het woord gaat ontleden en je tegelijk verdiept in de basiskennis van deze materie. Het woord is een samentrekking van ‘vitae’ (leven) en ‘amine’ (stikstofhoudende stof, ofwel eiwit). Dat klinkt logisch, het zijn de stoffen die we nodig hebben om te kunnen leven. Maar niet alle vitaminen bevatten stikstof. Ons lichaam is zelf ten dele in staat vitaminen aan te maken. Zo wordt in de huid vitamine D aangemaakt onder invloed van zonlicht. De bacteriën in onze darmen zorgen voor de aanmaak van vitamine K. Veel vitaminen maken we echter niet zelf aan, terwijl we die wel nodig hebben. We krijgen die vitaminen bij een gevarieerd voedingspatroon meestal wel in voldoende mate binnen. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je eet en in welke hoeveelheden.

Wat zijn mineralen?

Net als vitaminen zijn mineralen ook essentiële stoffen die we nodig hebben. Mineralen zijn eigenlijk de bouwstenen van ons lichaam. We hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren. Bekende voorbeelden hiervan zijn calcium, chloor, fosfor, kalium, magnesium en natrium. Er bestaan vijftien mineralen en geen van allen wordt door ons lichaam zelf aangemaakt. We moeten dus de juiste voeding tot ons nemen om in onze behoefte aan deze bouwstenen te kunnen voorzien. Bij een gebrek aan bepaalde mineralen kunnen lichamelijke gebreken ontstaan.

Supplementen om gebreken te voorkomen

Wanneer het voedingspatroon niet overeenkomt met onze behoefte aan vitaminen en mineralen, kunnen we dat gemis compenseren door supplementen te nemen. In principe zou een supplement bij een goed voedingspatroon niet nodig hoeven zijn. Vrijwel niemand eet echter exact volgens het boekje en dus ligt een tekort al vrij snel op de loer. Eén van de bekendste voorbeelden is het gebruik van vitamine C in de vorm van tabletten. Zodra de herfst begint, gaan dergelijke supplementen weer massaal over de toonbank. Mensen slikken deze supplementen om hun weerstand te verhogen en daarmee de koude periode goed de baas te kunnen blijven. Een nieuwe trend is de verkoop van CBD-voedingssupplementen. Dit zijn supplementen die (CBD) bevatten. Aan deze stof, die gewonnen wordt uit de plant cannabis sativa, worden veel gezondheidsvoordelen toegedicht. Vandaar dat producenten van voedingssupplementen steeds vaker overgaan tot het opnemen van CBD in hun assortiment, in combinatie met vitaminen en mineralen.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou: