logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Het Virus, Eddy Willems en Alain Dierckx

Het Virus lijkt een schot in de roos als het aankomt op onze huidige situatie. Toch zal het veel mensen verbazen dat Het Virus niet gaat over de huidige COVID-19 pandemie, maar over computervirussen! Eddy Willems is namelijk een cyber security expert en laat met deze thriller een droom in vervulling gaan: het schrijven van een spannend verhaal. Daarbij ging Willems een samenwerking aan met de wat meer ervaren thrillerschrijver Alain Diercks, die met Het Virus zijn derde boek heeft uitgegeven.

Veiligheid van slimme technieken

Het Virus is eigenlijk een kritische noot naar alle slimme apparaten waarmee we onszelf omringen. Smart devices nemen langzaam ons leven over… maar maken we ons daar niet té afhankelijk van? Ieder slim apparaat is namelijk een potentiële opening voor hackers en ongenode gasten die misbruik maken van de macht die ze daarmee in handen krijgen. Nu gaat het bij de meeste mensen nog om slimme deurbellen en nachtlampen, misschien een koffiezet-apparaat of oven… maar wat als ze aan de haal gaan met slimme, zelfsturende auto’s? Dan heb je echt wel een probleem. En dat is precies wat er aan de hand is in Het Virus, dat zich afspeelt in 2034. Hackers hebben een virus ontwikkeld dat zelfsturende auto’s infecteert en overneemt, waardoor de inzittenden geen invloed meer hebben over het gedrag van hun voertuig. Maar dat is niet het enige voorval. Overal ter wereld laten hackers merken dat ze de touwtjes in handen hebben!

In de aanval

Lara Hartman en Frank Willems (ja, de zoon van schrijver Eddy, die voor zichzelf ook een belangrijke rol in het boek heeft vrijgespeeld) beginnen aan een race tegen de klok om de daders te vinden, terwijl er ondertussen door experts wordt gewerkt aan een antivirus. Maar kan deze ramp nog wel worden afgewend? Vanuit hun computers gaan ze op pad en onderzoeken ieder spoor dat ze tegenkomen. In dit boek dus geen felle strijd, gevechten of achtervolgingen, maar de suspense van een dader die op vrije voeten is… en een net dat zich langzaam om hem heen sluit.


Ga direct naar Het Virus op BOL.com.

Recensie over Het Virus

Computervirussen, malware, hackers en smart things: het is steeds normaler dat we ons er mee omringen… maar er schuilen ook wel degelijk gevaren in. Dit boek laat op een bijzondere manier zien hoe de toekomst er over 15 jaar kan uitzien. Het is technisch, zonder al te veel technische termen (in ieder geval geen die niet worden uitgelegd) en een sluimerend gevoel van onbehagen. Je hebt hier geen echte cliffhangers, plottwists of vette actie. In Het Virus draait het vooral om het volgen van het criminele spoor. Het is toegankelijk geschreven, voor veel mensen een eye-opener en een fijne spanningsboog. Een echte pageturner is het overigens niet: het verhaal kabbelt vrolijk voort.

Score: 7


Informatie

Titel: Het Virus
Auteur:
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s: 288
Type boek: Paperback
ISBN: 9789401467506
Prijs: 20.9 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.