logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Viper Hug herenmes

Al sinds jaar en dag loop ik met een zakmes in mijn zak. Nee, ik ben niet iemand die regelmatig de natuur induikt om te survivallen of fervent visser, fietser of andere standaard persoon waarvan je denkt dat-ie een zakmes nodig heeft. Ik ben gewoon een normale man, die zijn ding doet in en rond het huis. Maar ik ben ook iemand die graag zelfstandig is, iemand die problemen het liefst meteen aanpakt (anders blijven ze maar liggen) en iemand die zijn spullen het liefst binnen handbereik heeft. En dus: een zakmes.

Verschil tussen een Zwitsers zakmes en een herenmes

Een ‘zakmes’ klinkt overigens heel ruim. En dat is het ook. Voor iedereen is een zakmes namelijk iets anders. Voor veel mensen zal een zwitsers zakmes meteen naar boven komen. Zo’n alleskunner, zo’n vierkante blok met 35 verschillende functies aan boord. De term ‘zakmes’ wijst alleen naar een inklapbaar mes, dat je op zak kunt hebben. Zo’n enkelvoudige functie heeft daarom een andere naam gekregen: het herenmes of knipmes. Een herenmes is een compact en elegant mes dat je kunt inklappen, met slechts een functie: het mes.

Compacte stijl

Een herenmes is dus een stuk compacter, maar ook stijlvoller. Het is zakelijker, uitgesprokener en misschien ook wat volwassener dan een Zwitsers zakmes. Of je genoeg hebt aan alleen een mes, is natuurlijk heel persoonlijk. Ikzelf merkte dat ik eigenlijk vooral die functie gebruikte, waardoor ik in mijn tas de Zwitserse alleskunner heb ingeruild voor een slank, elegant herenmes: de Viper Hug. Dankzij die enkelvoudige functie is het makkelijker op te bergen en fijner om schoon te maken na bijvoorbeeld het snijden van een appel of het openen van dozen.

Hoe kies je een herenmes?

Een herenmes is eenvoudig in zijn vormgeving, en daarom ook wat overzichtelijker om te kiezen dan een Zwitsers zakmes. Naast de eigenschappen van kwaliteit en scharnierpunt is vooral de stijl en de vorm heel belangrijk. Een herenmes is niet alleen een praktisch hulpmiddel, het is voor een groot deel ook een stijl-accessoire! Zie het een beetje als een horloge. Met een HEMA-horloge kun je ook prima de tijd zien, en toch kies je waarschijnlijk liever voor een Breitling of Panerai! Naast vorm en stijl zijn er wat zaken waar je op moet letten bij een zakmes kopen:

  • Doel en gebruik: Bedenk waarvoor je het herenmes gaat gebruiken. Wil je het gebruiken voor dagelijkse taken, outdooractiviteiten, kamperen, vissen of iets anders? Soms zijn herenmessen ontworpen met specifieke functies en eigenschappen, die geschikt kunnen zijn voor verschillende gebruiksdoeleinden.
  • Mesblad: Let op het type mesblad dat het herenmes heeft. Zo kun je kiezen uit een glad lemmet, gekarteld lemmet, gecombineerd glad/gekarteld lemmet, puntig lemmet, enz. Kies een mesblad dat past bij de taken die je wilt uitvoeren.
  • Vergrendelingsmechanisme: Controleer of het herenmes een vergrendelingsmechanisme heeft om het mes in de open positie te vergrendelen. Zo voorkom je dat het mes inklapt tijdens gebruik… en dat is wel zo veilig. Probeer ook uit de vinden welk mechaniek jij het prettigst vind om mee te werken.
  • Handvat: Het handvat bepaalt niet alleen de stijl van je herenmes: het moet ook comfortabel en gemakkelijk vast te houden zijn. Het is dan ook aan te raden het mes fysiek te zien en vast te houden. Populaire handvatmaterialen zijn onder andere roestvrij staal, aluminium, G10, hout, kunststof en zelfs koolstofvezel.
  • Kwaliteit en duurzaamheid: Let op de kwaliteit van het herenmes en de duurzaamheid ervan. Bekijk merken met een goede reputatie en positieve beoordelingen. Materialen zoals roestvrij staal en hoogwaardige kunststoffen zijn vaak duurzamer.
  • Prijs: Overweeg je budget bij het kiezen van een herenmes. Bepaal hoeveel je bereid bent uit te geven en zoek naar een herenmes dat binnen je budget past.

Recensie over Viper Hug herenmes

Toegegeven, dit mes is aan de prijzige kant, maar dan heb je ook wat! Het lemmet is gemaakt van nagenoeg onverwoestbaar Böhler M390, dat bijzonder slijtvast is: je mes zal langer scherp blijven. Het handvat, dat met titanium is afgewerkt, is gemaakt van een glad aanvoelend composiet. Het ligt prettig in de hand en heeft een afgeronde grip. Het mes klik je uit met een solide slipjoint, waardoor het niet makkelijk inklapt. Dat is even wennen ook met het uitklappen. Het gladde, vlijmscherpe lemmet is spits gevormd aan de voorzijde.

Score: 8


Informatie

Viper Hug herenmes
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 219 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.