logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: Violife vegan kaas


Het is niet altijd makkelijk om een leven zonder vlees of zuivel te kiezen. De meeste gerechten houden daar namelijk helemaal geen rekening mee – en sommige voedingsmiddelen leveren nu eenmaal een uitgesproken smaak, zoals kaas. Violife heeft alles op alles gezet om kaasvervangers te ontwikkelen die niet onderdoen voor de originele varianten. Of ze dat is gelukt? Dat probeerden we uit!

Fijne imitatie

Er zijn natuurlijk verschillende redenen om geen echte kaas te eten. Wellicht streef je een vegan lifestyle na, maar het kan ook goed zijn dat je niet tegen melkeiwit of lactose kunt! In al deze situaties ben je bij Violife aan het juiste adres. Deze vegan kaasvervanger is vrij van zuivel, soja, gluten, lactose, noten en zelfs van conserveringsmiddelen! In plaats daarvan maken ze gebruik van de unieke eigenschappen van kokosolie, die met verschillende zetmelen gebonden worden om die unieke kaas-structuur te evenaren.

Anders dan je gewend bent

Laat ik wel eerlijk zijn: dit soort producten leveren wel een andere ervaring dan ‘normale’ kaas. Hoewel je ze makkelijk kunt vervangen als je ze tegenkomt in recepten, zijn ze anders van smaak en van structuur. Neem je bijvoorbeeld de plakken Goudse, dan heb je wel de zilte smaak van Goudse, maar is de structuur veel zachter en bijna vloeibaar wanneer je ‘m smelt. Datzelfde gaat op voor de geraspte kaas en de Prosciano wedge, dat de vervanger is voor harde Italiaanse rasp-kaas. Is dat erg? Nee. Meestal niet, zelfs. Ik vond het wel fijn, zo’n super-gesmolten kaas in plaats van de taaiere supermarktkaas.

Nederlanders en hun kaas

Nederland staat niet zonder reden bekend als kaasland; de gemiddelde Nederlander eet 33 gram kaas per dag. Als je dit uitdrukt in plakken kaas, komt dit neer op zo’n 8 plakken kaas per week en 400 plakken per jaar. Hoewel meer dan de helft (55%) van de deelnemers aan het Violife onderzoek zich zorgen maakt over de impact van voedselproductie op de planeet, geeft 58% aan 3 tot 6 keer per week kaas te eten. 70% weet dat de productie van kaas CO2-uitstoot veroorzaakt, maar ruilt het toch niet voor een alternatief. De voornaamste redenen: de smaak (56%), kaas past bij veel eten (34%) en het is een gezellig hapje (24%). 45% voelt zich soms schuldig voor het te vaak eten van voedsel met een hoge CO2-uitstoot, en is bereid om de kaasconsumptie te compenseren door af te zien van een ander voedselproduct, zoals vlees, of een activiteit zoals tv-kijken (51%). 

Kaas in actie

Deze hele week rijdt er een Violife foodtruck door Gouda – de kaasstad bij uitstek – om tosti’s uit te delen. Daarnaast is Violife van 9 tot en met 12 maart te vinden in het Goudse winkelcentrum Bloemendaal en bij een aantal Goudse supermarkten. Op 10 en 11 maart worden er tosti’s uitgedeeld rondom het Centraal Station en op 11 en 12 maart bij winkelcentrum Goverwelle. Naast deze activatie in Gouda laat Violife tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel ook de rest van Nederland zien hoe makkelijk het is om vaker voor plantaardig te kiezen. Vanaf vandaag kan iedereen de impact van de switch naar plantaardig berekenen middels de CALCULATE YOUR CHANGE test. Na het invullen van de test is er een gratis receptenboekje te downloaden waarmee plantaardig eten heel lekker en laagdrempelig wordt gemaakt.


Recensie over Violife

Zoek je vervangers voor je vlees of kaas? Dan heb je steeds meer producten waar je uit kunt kiezen. Wij probeerden Violife, een alternatief voor plakken kaas of geraspte kaas, maar ook voor zuivelspread, harde Italiaanse kaas en zelfs voor roomboter. De smaak van de kaassoorten is zilt en hartig, maar de structuur is beduidend anders, deze is zachter en vloeibaarder dan je gewend bent dan de originele varianten.

Score: 8


Informatie

Violife
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 2.49 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.