logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Violent Night

Violent Night is een duistere kerstthriller met een duidelijke boodschap: zet altijd in op rood. Het is een actiefilm vol zwarte humor en knipogen naar alle kersttradities die we in het leven hebben geroepen. De bedenkers van deze film is het productiehuis 87North, die je kent van actiefilms als Nobody, John Wick, Atomic Blonde, Deadpool 2 en Fast & Furious: Hobbs & Shaw.

Over Violent Night

Het kerstfeest is een van de grotere feesten in Amerika, naast Halloween en Thanksgiving, natuurlijk. Er is ook grote onvrede over het feit dat ouders de kerstcadeautjes kopen, om de Kerstman vervolgens weg te schuiven als een vage mythe, die niet zou bestaan. Een van de kinderen wiens kerstdroom in rook opgaat is Trudy, dochter van de gescheiden Jason en Linda. Jason komt uit het huis Lightstone, één van de rijkste mensen van Amerika. Dit jaar gaan ze op bezoek bij de steenrijke oma Gertrude Lightstone, waar kosten noch moeite gespaard worden. Beveiliging, obers, chef-koks, het huis van onder tot boven gedecoreerd… alles klopt aan het feest. Behalve de koele, berekenende houding van oma Gertrude.

Bekijk de trailer van Violent Night

Overval met kerstmis

Het blijkt dat oma ook niet de liefste oma is: ze blijkt 300 miljoen achterover te hebben gedrukt van een liefdadigheidsinstelling. Criminelen krijgen hier lucht van en weten het huis binnen te dringen, vermomd als bedienden. Zodra ze de beveiliging hebben uitgeschakeld, gaan ze op zoek naar de kluis en moet de familie Lightstone smeken voor hun leven. Niemand weet echter dat de Kerstman, die in een soort midlife crisis zit, ook in huis aanwezig is. Hij is verbolgen over het feit dat kinderen alleen nog maar videogames en geld willen… tot hij het verlanglijstje van de jonge en naïeve Trudy zit. Bij toeval komen beiden in bezig van een walke talkie en kunnen de twee met elkaar praten. De Kerstman besluit Trudy een handje te helpen en omarmt zijn wrede verleden.

Nieuwe mythe

Je leert de Kerstman hier allereerst kennen op een nieuwe manier. De norse man zit in een kroeg, geef over vanuit zijn slee en is niet bepaald zachtaardig ten opzichte van zijn rendieren. In zijn leren jas sjokt hij door huizen, mopperend en grommend. Zo ook in het Lightstone-huis, waar hij even positief wordt verrast door een zelfgemaakt koekje van de jonge Trudy. Je ziet ook even een flashback van de jonge jaren van de kerstman: hij blijkt een Viking te zijn geweest, die met zijn favoriete hamer Skullcrusher heel wat dorpen heeft kleingemaakt. Die vaardigheden komen nu goed van pas. Toch is het even geleden dat de Kerstman in die rol heeft gezeten… zou hij zijn interne Viking op tijd kunnen omarmen? Daarmee levert Violent Night een bizarre kerst-actiefilm met melige familiemomenten, knipogen naar oudere films (met name Home Alone wordt regelmatig aangehaald) en de nodige bloederige taferelen.

Cast

  • David Harbour (Black Widow, serie Stranger Things)
  • John Leguizamo (John Wick) Emmy-winnaar
  • Edi Patterson (The Righteous Gemstones)
  • Cam Gigandet (Without Remorse)
  • Alex Hassell (Cowboy Bebop)
  • Alexis Louder (The Tomorrow War)
  • Beverly D’Angelo (National Lampoon’s Vacation-franchise)

Over de makers

Violent Night wordt geregisseerd door de vlijmscherpe Noorse regisseur Tommy Wirkola (Hansel & Gretel: Witch Hunters, Dead Snow-franchise) en geproduceerd door Kelly McCormick, David Leitch en Guy Danella van 87North. Het scenario is geschreven door Pat Casey en Josh Miller, de schrijvers van Sonic the Hedgehog.

Films koop je online bij:


Ga direct naar Violent Night op BOL.com.

Recensie over Violent Night

Sommige films komen pas goed tot leven als de acteurs ook laten zien dat ze plezier hebben in het maken ervan. Dat is bij Violent Night zeker het geval. De verschillende rollen worden goed gedragen door de verschillende acteurs, en zorgt Violent NIght voor een geweldig leuke anti-kerstfilm. Het verhaal is vrij origineel, hoewel er de nodige clichés in zitten verwerkt, met zelfs een stukje persoonlijke ontwikkeling van David Harbour als de Kerstman. Violent Night is een knallende kerstfilm, die misschien niet bepaald geschikt is voor een gezellige familie-avond met de kinderen en wat koekjes, maar wel leuk voor fans van horror, bloed en brute actie.

Score: 8


Informatie

Titel: Violent Night
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 106 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.