logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Vinland, Bull-Hansen

Vinland is het vervolg op De Viking, dat eerder door Bjorn Bull-Hansen is geschreven. Het is een deel uit de ‘Jomsviking’ reeks, waar nog meer titels uit zullen voortvloeien. Belangrijk is om te weten dat Bjorn Andreas Bull-Hansen zelf uit Noorwegen komt en zich helemaal heeft vastgebeten in de geschiedenis van Vikingen en hun manier van leven. De manier waarop hij het dagelijks leven, de strijd en de reizen omschrijft, ligt dus dicht bij de werkelijkheid. Vinland is daarmee een historisch avonturenboek geworden dat liefhebbers zeker zal aanspreken.

Tweede deel

Nu is het belangrijk te weten dat dit het tweede boek is uit de reeks: zonder het eerste deel zul je echt de nodige voorkennis missen. Daarin lees je namelijk hoe Tornstein Tormodson verstrikt raakt in de Slag van Svolder, waar hij zich als echte leider heeft kunnen opstellen. Inmiddels wordt hij door veel van zijn dorpelingen ook als zodanig gezien. Onze jomsviking is echter een avonturier in hart en nieren. Een leven met zijn vrouw Sidrig en zoon Ravntor op een kleine boerderij is dan ook niets voor hem. Hij wil op pad! En dat pad leidt hem naar het Noorden, waar nog nooit iemand is geweest… en is teruggekomen om het te vertellen.

Persoonlijk verhaal

Al met al draait Vinland dan ook om Tornstein Tormodson en hoe hij in het leven staat. De dagelijkse beslommeringen worden uitgebreid omschreven en ook de psychologische nasleep van zijn bloederige gevechten hebben een duidelijke impact op het leve van deze viking. Door het avontuur van Tornstein lees je ontzettend veel feitjes en weetjes over de oude Noren – er zitten bijvoorbeeld heel wat gebeurtenissen in het verhaal verweven die echt hebben plaatsgevonden. Dat maakt het verhaal al geloofwaardig, hoe bijzonder het ook klinkt, maar het blijft ook een boek waar je met je koppie bij moet blijven.

Ga direct naar Vinland op BOL.com.


Recensie over Vinland

Hoewel het verhaal een beetje doorsuddert (ook door de vele feiten en weetjes, omschrijvingen en sfeerbeelden) heeft het verhaal een zekere spanning. Vooral de plastische omschrijvingen van locaties en personages zorgen dat je een bijna filmisch beeld krijgt van alles en iedereen – en dat is niet altijd even plezierig 😉 zo gaan de nodige gevechten gepaard met heel wat bloedvergieten. Wil je echter meer weten over de Vikingen en hoe ze leefden, dan heb je in dit boek een mooie opsteker voor je kennis. Je leest hoe ze leefden, hoe ze vochten en hoe hun rechtssysteem in elkaar stak. Daardoor is het echter wel een boek voor de liefhebber van geschiedenis, oorlog en Vikingen!

Score: 7


Informatie

Vinland,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 528 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022588246. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.