logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vind de perfecte printer


Er is veel aandacht voor het vinden van de juiste computer en het perfecte beeldscherm. Belangrijke zaken inderdaad, zeker wanneer je veel achter je beeldscherm zit voor je werk (en gamen, en films, en bingewatchen…), maar printers lijken soms een onderbelicht onderwerp voor je werkplek. Aan de ene kant logisch, ‘het is maar papier’, maar voor veel mensen is werken vanaf papier nog altijd belangrijker en prettiger dan het werken vanaf een beeldscherm. Ikzelf print ook regelmatig stukken tekst om nog eens door te lezen, handleidingen, stukjes code om de website te verbeteren, maar ook facturen en pakbonnen rollen met regelmaat uit de printer. Een goede plek om je printer te kopen is dan onmisbaar. 

Waar let je op bij het kopen van een printer?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe printer, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn zo veel verschillende soorten printers: inkjet, laserprinters, fotoprinters, printers met en zonder scanner… ga zo maar door. Welke printer is de juiste voor jou? Wij laten je de voor- en nadelen zien en zullen enkele interessante printers benoemen.

Laserprinter vs Inkjet

Een van de basiskeuzes die je moet maken is de keuze tussen laserprinter of inkjet. Twee compleet verschillende systemen. Kort door de bocht komt het hier op neer: inkjetprinters spuiten inkt op het papier, terwijl laserprinters poeder op het papier strooien en deze fixeren met een speciale coating, die erop gebrand wordt. Dat maakt de afdruk van laserprinters kwetsbaarder wanneer er vellen papier over elkaar schuiven, terwijl de inkt van een inkjetprinter gevoeliger is voor verkleuren door licht. Het voordeel van laserprinters is dat de cartridges ontzettend lang meegaan en niet uitdrogen. De inktcartridges van een gemiddelde inkjet gaan korter mee en drogen in bij langdurig stilstaan. Staat de printer op een slaapkamer of naast je bureau? Kies dan een inkjet printer, vanwege de geur en schadelijke stoffen die een laserprinter verspreid.

Kleur of zwart-wit

Wat ga je afdrukken? Zijn het voornamelijk teksten in zwart-wit, documenten met gekleurde grafieken of afbeeldingen op fotokwaliteit? Bij een zwart-wit afdruk is voor de afdrukkwaliteit om het even welk type printer je gebruikt. Gebruik je grafieken of eenvoudige kleurenillustraties, dan kan een kleurenprinter met vier cartridges (blauw, rood, geel en zwart, ofwel CMYK) je prima van dienst zijn. Voor fotoafdrukken is de keuze simpel: dat wordt een inkjetprinter, bij voorkeur met 6 of meer kleuren inkt. Hiermee kun je op glossy papier printen en de afdrukken echt als foto-afdruk presenteren. Let er bij inkjetprinters dat iedere kleur een aparte inktcartridge heeft, zodat je één enkele kleur kunt vervangen als deze leeg is. 

Extra functies

Bij het kiezen van een printer komen ook extra functies om de hoek kijken die je keuze kunnen beïnvloeden. Staat je printer naast je computer, dan kun je hem koppelen via een kabel. Wil je hem ergens anders plaatsen of vanuit meerdere apparaten naar printen, dan kan een wifi-verbinding praktisch zijn, of een netwerkaansluiting. Met Airprint kun je vanuit je iPad of iPhone afdrukken, wat een praktische functie kan zijn. Daarnaast moet je je afvragen of een scanner een toegevoegde waarde heeft. Het maakt je printer een stuk groter (groter dan A4) en als je hem eigenlijk niet nodig hebt, kun je beter die ruimte besparen. Voor het afdrukken van werkstukken kan een duplexfunctie, waarmee je dubbelzijdig kunt afdrukken, een praktische en papier besparende functie zijn. 

Prijs is bepalend

Een belangrijke factor is ook de prijs van de printer en alle toebehoren. Let vooral op de prijs van de inkt of toner en hoeveel afdrukken je daarmee kunt maken. Soms zie je goedkope printers met imposante specificaties, maar bij gebruik blijken de inktcartridges behoorlijk prijzig te zijn. De gemiddelde inktcartridge (zwart) kost zo’n 15 euro, waarmee je 300 pagina’s kunt afdrukken. Een cartridge voor een laserprinter is duurder, laten we een gemiddelde nemen van 150 euro, maar is dan wel weer goed voor 2500 afdrukken. Een stuk goedkoper op de lange termijn! Een interessante uitzondering is de Epson EcoTank, een inkjetprinter waar je zelf de inkt kunt vullen in inkttanks (vandaar de naam). Hierbij kun je een flink voordeel behalen: een flesje inkt (ca. 15 euro) is goed voor 2500 tot 4500 afdrukken, afhankelijk van het model printer en diens inktgebruik.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.