logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: At eternity’s gate


Naast alle films over filmsterren die hun stempel op de wereld hebben gedrukt, is er ook nog aandacht voor een heel ander soort superster: kunstschilders! En hoewel Vincent van Gogh in zijn leven alles behalve een superster was, staan mensen nu in een flinke rij om zijn creaties te bewonderen en te aanschouwen. Typisch gevalletje van je tijd ver vooruit zijn, zo blijkt.

Perfecte Van Gogh

In deze film wordt Vincent van Gogh gespeeld door niemand minder dan Willem Dafoe, die deze rol meesterlijk neerzet. Echt heel overtuigend – diens expressieve en getekende gezicht zorgt voor een mooie karakterschets van deze Nederlandse kunstschilder. We stappen in het verhaal wanneer Vincent 1886 naar Frankrijk verhuist, met als doel door te breken als kunstenaar. Daar leren we hem kennen als een zonderlinge man die vaak verdwaalt in zijn gedachten en niet bepaald sociaal vaardig blijkt te zijn, ondanks toenadering van vriendelijke omstanders.

Gaugin

In Frankrijk leert hij een avant-gardistische groep kunstenaars kennen, onder wie Paul Gauguin. Er ontstaat een meer dan hechte vriendschap tussen de twee mannen, maar ondanks hun overeenkomsten en passies loopt de relatie toch stuk: de verschillen zijn te groot en Vincent is niet altijd even helder. Meer dan eens in At Eternity’s Gate zien we hem in een gesticht, wanneer hij weer één van zijn aanvallen heeft gehad, met zijn broer Theo aan zijn zijde om hem te begeleiden en bij te staan. Zo zie je Vincent steeds verder wegzakken in zijn depressies, terwijl hij ook steeds realistischer lijkt te worden. Een vreemde balans!

Ga direct naar At Eternity’s Gate op BOL.com.


Recensie over At Eternity’s Gate

CooleSuggesties topper

Het leven van Vincent van Gogh is voor veel mensen een groot mysterie. Je hebt misschien wel gehoord dat hij regelmatig in de war was, dat hij nooit een kunstwerk verkocht of dat hij met andere kunstenaars optrok, maar hoe het er aan toe ging, dat is toch wel weer anders. In deze film zie je dat wel: het is een mooie en sfeervolle interpretatie van het bewogen leven van een onbegrepen kunstenaar, die worstelde om het hoofd boven water te houden en zijn best deed om een plekje te veroveren. Dialogen worden afgewisseld met perioden van rust en sfeervolle muziek die een duidelijke stempel drukt op de toon van de scène.

Score: 9


Informatie

Titel: At Eternitys Gate
Uitgever: The Searchers
Tijdsduur: 111 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.