logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Vijf Seizoenen, Jonathan Zandbergen


Jonathan Zandbergen, auteur van het kookboek Vijf Seizoenen, is executive chef van Hotel restaurant Merlet in Schoorl. Ter informatie (ai, spoiler alert!): het vijfde seizoen is de voorzomer! Dat is culinair gezien inderdaad wel als een apart seizoen aan te merken, veel groentesoorten zijn juist dan verkrijgbaar… maar een beetje bijzonder is het natuurlijk wel. Wat is er mis met onze indeling van vier seizoenen? Aan de andere kant: per seizoen krijg je tien recepten voorgeschoteld, dus het vijfde seizoen levert je wel tien extra recepten op.

Per seizoen

Het prettige van het kookboek Vijf Seizoenen is dat het werkt met de middelen die in dat seizoen verkrijgbaar zijn in ons eigen land. Je eet dus niet alleen verantwoord (er hoeft geen gebruik te worden gemaakt van kassen of het importeren van groenten en fruit), je eet ook nog eens van het beste wat ons land te bieden heeft, wanneer de ingrediënten zelf op hun lekkerst zijn. Het gros van de gerechten zijn bovendien best toegankelijk, vooral wanneer je liefhebber bent van vis of schelpdieren – die worden veelvuldig gebruikt in de recepten.

Relatief toegankelijk

De meeste ingrediënten zijn goed in de supermarkten te vinden (of in de natuur, afhankelijk van het wildplukseizoen) voor bepaalde vlees- en vissoorten zul je wel naar de speciaalzaak moeten afreizen, niet iedere supermarkt heeft immers Sint Jacobsschelpen, rode mul of artisjok in de schappen liggen. Regelmatig zijn er tips in de recepten voor de nodige variatie. Op de inspiratiekalenders zie je in een oogopslag wat in welke periode van het jaar beschikbaar is. Zo kun je thuis op verschillende manieren combineren en variëren.

Ga direct naar Vijf Seizoenen op BOL.com.


Recensie over Vijf seizoenen

Wil je thuis koken als een chef-kok? Dan moet je leren denken als een chef-kok… en veel experimenteren. Daar wordt je in dit boek niet veel mee geholpen, maar je assortiment bijzondere recepten groeit wel met dit boek. Het richt zich vooral op vis en zeevruchten, maar er komt ook vlees aan bod. De meeste ingrediëntenlijsten zijn vrij uitgebreid, maar het gros is goed verkrijgbaar in de gemiddelde supermarkt. De recepten zijn stap voor stap uitgelegd, aangevuld met een foto van het gerecht, die een wisselende stijl hebben.

Score: 7


Informatie

Vijf seizoenen,
Illustrator: nvt
Uitgever: Carrera, 224 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048847044. Prijs: 31.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.