Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt
Vier op vijf Nederlanders zoeken kerstpret bij gourmet
Is Sinterklaas nog maar net het land uit, staat Kerstmis alweer voor de deur. Hét moment waarop de stress toeslaat bij de meeste Nederlanders. We maken ons massaal druk over wat we doen met het kerstdiner en hoe we iedereen tevreden houden. En wat doen we dan? Gourmetten! Onderzoek van PLUS toont aan dat bij maar liefst vier op de vijf Nederlanders het gourmetstel op tafel staat. Want dat scheelt ons stress (zegt 59 procent), we vinden het gezellig (82 procent) en iedereen eet wat hij of zij lekker vindt (49 procent). Maar dat betekent niet dat we ons er makkelijk vanaf maken. Want hoewel de helft van ons slechts een halfuur tot een uur nodig heeft voor de voorbereidingen, denken we wel goed na over wát we precies op tafel zetten.
Inspiratie doen we veelal op in de supermarkt en in verschillende magazines. Ook kijken we graag af bij vrienden en familie. 72 procent maakt altijd een verse salade, een op de vijf geeft aan weleens wild te eten en 43 procent heeft ook vis op de gourmettafel staan. Met name zalm is favoriet (83 procent). Welk stukje vlees of vis Nederlanders ook serveren: 40 procent kiest het liefst voor verantwoorde ingrediënten. Supermarkten presenteren dan ook steeds vaker verantwoorde gourmetproducten: goed vlees en vis, voorzien van de bekende keurmerken. En bezuinigen Hollanders tijdens de dure decembermaand? We zeggen van niet: kwaliteit is belangrijker dan prijs, zo vindt 53 procent.
De gourmettafel toont ook nog steeds traditionele ingrediënten. Bijna alle Nederlanders hebben nog steeds kip (92 procent), hamburgertjes (75 procent) en biefstuk (77 procent) op het menu staan. Achteraf pannenkoekjes bakken is bij 44 procent gewoonte. Andere nostalgische favorieten die de smaakpapillen prikkelen: vier op de vijf smullen van knoflooksaus en drie op de vijf grijpen graag naar satésaus.