logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vier op vijf Nederlanders zoeken kerstpret bij gourmet

image006Is Sinterklaas nog maar net het land uit, staat Kerstmis alweer voor de deur. Hét moment waarop de stress toeslaat bij de meeste Nederlanders. We maken ons massaal druk over wat we doen met het kerstdiner en hoe we iedereen tevreden houden. En wat doen we dan? Gourmetten! Onderzoek van PLUS toont aan dat bij maar liefst vier op de vijf Nederlanders het gourmetstel op tafel staat. Want dat scheelt ons stress (zegt 59 procent), we vinden het gezellig (82 procent) en iedereen eet wat hij of zij lekker vindt (49 procent). Maar dat betekent niet dat we ons er makkelijk vanaf maken. Want hoewel de helft van ons slechts een halfuur tot een uur nodig heeft voor de voorbereidingen, denken we wel goed na over wát we precies op tafel zetten. Inspiratie doen we veelal op in de supermarkt en in verschillende magazines. Ook kijken we graag af bij vrienden en familie. 72 procent maakt altijd een verse salade, een op de vijf geeft aan weleens wild te eten en 43 procent heeft ook vis op de gourmettafel staan. Met name zalm is favoriet (83 procent). Welk stukje vlees of vis Nederlanders ook serveren: 40 procent kiest het liefst voor verantwoorde ingrediënten. Supermarkten presenteren dan ook steeds vaker verantwoorde gourmetproducten: goed vlees en vis, voorzien van de bekende keurmerken. En bezuinigen Hollanders tijdens de dure decembermaand? We zeggen van niet: kwaliteit is belangrijker dan prijs, zo vindt 53 procent. De gourmettafel toont ook nog steeds traditionele ingrediënten. Bijna alle Nederlanders hebben nog steeds kip (92 procent), hamburgertjes (75 procent) en biefstuk (77 procent) op het menu staan. Achteraf pannenkoekjes bakken is bij 44 procent gewoonte. Andere nostalgische favorieten die de smaakpapillen prikkelen: vier op de vijf smullen van knoflooksaus en drie op de vijf grijpen graag naar satésaus.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

gourmet rudolph van VeenWe tafelen gemiddeld één tot drie uur, het liefst onder het genot van een glas wijn of frisdrank. Mannen kiezen het liefst voor een biertje (28 procent), vrouwen gaan traditiegetrouw voor een goed glas wijn (32 procent). De meest gekozen druifsoort is de Sauvignon Blanc: die vinden we het best te combineren met de diversiteit aan smaken op tafel. Zijn we dan allemaal zo hetzelfde? Welnee. In het zuiden van ons land wonen de meeste gourmetfans: de helft geeft aan regelmatig (twee tot vijf keer per jaar) te gourmetten, tegen 40 procent van de rest van de Nederlanders. In het oosten gourmetten we vooral voor de kinderen, in het westen zijn de vleesvervangers dubbel zo populair als in andere regio’s. Nederlanders die in het noorden wonen, vinden gourmetten dé manier om de kerstmaaltijd betaalbaar te houden (46 procent), tegen 34 procent van de andere regio’s. Dit zie je ook terug in het uitgavenpatroon: in het noorden geven we gemiddeld per persoon 10,80 euro uit aan de kerstmaaltijd, in het zuiden 13,10 euro, in het oosten 14 euro en in het westen 14,10 euro. Het is niet vreemd dat de pannetjes zo populair zijn in Nederland. Gourmetten is heel eenvoudig voor te bereiden en ook leuk voor kinderen. Zij genieten ervan om ook een keer de chef te spelen en zelf te bepalen wat ze gaan bakken. Je kunt zoveel meer dan de bekende stukjes vlees en bijpassende sausjes. Rol bijvoorbeeld eens een plakje kaas in je vlees en je creëert een totaal andere smaak. Om Nederlanders te inspireren, geef ik in het kerstmagazine van PLUS extra tips waarmee ze met dezelfde kleine moeite veel meer op tafel kunnen zetten”, zegt gourmetfan Rudolph van Veen. Kerstdagen voorbij? Niet getreurd. We halen het gourmetstel massaal weer van zolder op oudejaarsdag (26 procent) en met Pasen (28 procent). Gourmet plezier!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.