logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Vier Kerstmis met verrukkelijke Marlene Kerstkoekjes

Kerstmis staat voor de deur en wie wil er dan niet verrast worden met een origineel cadeautje? Vooral als zo’n presentje zelf gemaakt is en bijzonder lekker smaakt? Marlene appels komen met het perfecte idee: overheerlijke koekjes bedekt met chocolade over een hart van appel. Voor deze lekkernij hebben we gekozen voor Red Delicious appels, die zijn immers aangenaam zoet en aromatisch.


Recept: Marlène kerstkoekjes

Marlène kerstkoekjesVoorbereiding: 0 uur en 30 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 20 minuten
Soort gerecht: Gebak
Keuken: Zwitserland
Genoeg voor: 10

Dit heb je nodig

  • 4 appels (Red Delicious Marlene appels)
  • 50 gram geleisuiker of eventueel gewone suiker
  • 20 gram citroensap

  • Ingrediënten voor het zanddeeg:
  • 400 gram bloem
  • 200 gram basterdsuiker
  • 300 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • Eventueel 150 gram chocolade

Zo maak je het

  1. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een schaal; strooi de suiker eroverheen en besprenkel met het citroensap. Bedek de schaal met plastic folie en zet het geheel ten minste twee uur in de koelkast.
  2. Doe de appelblokjes hierna in een grote koekenpan en bak ze snel op hoog vuur. Haal ze dan van het vuur en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Voor de koekjes: Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Meng de basterdsuiker door de zachte boter en voeg de eieren en tot slot de bloem toe. Maak hiervan een deegbal en laat deze een uurtje rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg vervolgens uit met een deegroller en maak er rondjes van. Doe in het midden van de rondjes een kleine hoeveelheid van de eerder bereide Red Delicious appelvulling en bedek dit met een tweede laagje zanddeeg. Maak met een rietje een gaatje, waar je later een lintje doorheen kunt halen.
  6. Bak de koekjes in circa 10 à 12 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
  7. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  8. Voor extra versiering, doop de koekje voor de helft in gesmolten pure chocolade die “au bain-marie” bereid is.
  9. Leg ze op bakpapier en laat ze ongeveer een uurtje drogen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.