logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo verzorg je de accu van je e-bike


E-bikes zijn geweldige apparaten. Het is heerlijk om lekker in de buitenlucht te zijn en kilometers af te leggen, zonder helemaal bezweet en uitgeput op de plek van bestemming aan te komen. Veel mensen kampen echter met problemen met hun accu van elektrische fietsen. Die gaan veel minder lang mee dan ze denken. De reden? Tja – je wil het waarschijnlijk niet horen, maar mensen gaan er verkeerd mee om! Zo verzorg je de accu van je e-bike, zodat hij lang meegaat. 

Verleng de levensduur van je fiets accu

Zorg dat je accu een beetje in de watten gelegd wordt. Het is namelijk best wel een kwetsbaar onderdeel in je fiets, dat de leiden heeft van verschillende ‘ouderdomskwaaltjes’. Verzorg hem goed, en hij zorgt goed voor jou.

  • Laat je fietsaccu regelmatig op, maar niet té vaak. Zorg dat je ‘m af en toe tot het uiterste drijft. Stel dat je e-bike een actieradius heeft van 60 km en je fietst dagelijks 20 km, dan hoef je de accu niet elke dag op te laden. Om de dag zou in dit geval beter zijn. Iedere keer dat je de accu namelijk oplaad, gebruik je bepaalde accucellen in, die op den duur op zijn.
  • Laat de accu niet helemaal leeg lopen. Hierdoor kan de accu onherstelbaar beschadigd raken. Er zit meestal een beveiliging in de accu die er voor zorgt dat hij niet onder een bepaald percentage komt tijdens het fietsen, maar ook door stilstand loopt hij leeg! Zorg er ook voor dat je de accu volledig oplaadt en niet telkens een beetje.
  • Laat de accu niet op de fiets zitten. Die zal waarschijnlijk in een koude schuur of fietsenberging staan – en kou is schadelijk voor een accu! Het is beter om de accu bij lage temperaturen in huis of op een andere warme plek te bewaren.
  • Leg de accu ook niet in een té warme omgeving, en helemaal niet in direct zonlicht. Dat zorgt er juist voor dat de accu snel leeg loopt en kapot gaat.

Meer kilometers halen uit je fiets-accu? 

Wil je verder fietsen dan ooit tevoren op één enkele acculading van je elektrische fiets? Dan heb je hier nog wat praktische tips:

  • Houd er rekening mee dat ruig terrein of moeilijk begaanbare ondergrond een hoger energieverbruik vragen. Logisch, normaliter zou je er zelf ook flink van uitgeput raken. 
  • Probeer in een vast tempo te fietsen. Telkens afremmen en weer accelereren vraagt veel energie van de fietsmotor… en daarmee ook van de accu.
  • Zorg ervoor dat de banden van je e-bike goed zijn opgepomp. Fietsen met zachte banden zorgt voor meer wrijving en vraagt meer energie van de accu.

Houdt rekening met deze tips, dan zul je ervaren dat je accu veel langer meegaat. Zo heb je langer plezier van je e-bike! 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.