logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe goed ben jij verzekerd als ondernemer?

Er zijn steeds meer ondernemers in Nederland. En hoewel ik natuurlijk niet blij ben met die extra concurrentie 😉 vind ik het ook wel een goede ontwikkeling. Ikzelf geniet bijvoorbeeld van de zelfstandigheid en de vrijheid die het ondernemen me biedt, hoewel er ook genoeg verantwoordelijkheden aan kleven. Veel ondernemers denken echter te makkelijk over die verantwoordelijkheden en gaan zonder verzekeringen of pensioenregeling aan de slag. Erg dom! Een van de eerste dingen die je moet doen als ondernemer is het regelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers. Waarom? Dat zal ik je vertellen.

Een stukje zekerheid

Laten we eerlijk zijn: hoe geweldig die vrijheid van het ondernemen ook is, het is en blijft een onzeker bestaan. Dat heb je door de hele COVID-19 pandemie vast wel gemerkt. Ben je een werknemer, dan kun je vertrouwen op een vast maandelijks inkomen. Laten je klanten het ineens afweten… dan heb je een uitdaging! Hier benoem ik de bijzondere uitzondering van de huidige crisis, maar het ondernemen is en blijft onzekerheid. De ene maand heb je het ontzettend druk, de volgende maand zul je in heel rustig vaarwater verkeren. Hoewel je weinig kunt doen aan die onzekere inkomsten, kun je wel een aantal risico’s afdichten. Zo kun je besparen op je maandelijkse kosten als ondernemer, maar jezelf goed verzekeren biedt ook zekerheid.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

Als ondernemer ben je een bezig baasje. Je gaat bij potentiële klanten op bezoek, je ontvangt mensen op jouw kantoor of – als blogger bijvoorbeeld – leent producten om ze kritisch te testen. En dat zal bijna altijd goed gaan. Maar wat als je ergens brokken maakt? Stel: je stoot die designervaas van een sokkel als je enthousiast vertelt over jouw briljante aanpak? Of je laat die test-televisie per ongeluk uit je handen glippen tijdens het uitpakken? Dan zal je blij zijn als die kosten niet op jou verhaald hoeven worden, maar dat je een verzekering kunt inschakelen! En dan heb ik het nu nog alleen over materiële schade: je kunt natuurlijk ook denken aan letselschade, of wanneer je de televisie op de voet van je collega laat vallen! Ook dan komt een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers om de hoek kijken.

Het nut van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zoals je hierboven kunt zien zit een ongeluk in een klein hoekje. Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf! Mensen zijn maar kwetsbaar. Een verkeerde handeling (of structureel op een verkeerde manier werken) kan blijvende letselschade veroorzaken. Als zelfstandig ondernemer kun je daarbij niet terugvallen op de normale arbeidsongeschiktheidsregelingen van het UWV. Je zult jezelf moeten verzekeren voor een behoud van je loon (of een deel daarvan). Dat doe je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo’n arbeidsongeschiktheid hoeft overigens niet permanent te zijn: met een AOV verzeker je jezelf ook tegen tijdelijke uitval, als je bijvoorbeeld een tijd niet kunt werken vanwege een gebroken been of ziekte. Je kunt heel nauwkeurig bepalen waartegen jij jezelf wilt verzekeren, zodat je altijd een stabiele basis hebt waar jij je huishouden op kunt baseren. Want je draagt natuurlijk niet alleen de verantwoordelijkheid voor jou en je onderneming, maar ook voor je gezin! Let wel: er wordt al gewerkt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers!

~ Dit is een aangeleverd artikel of betreft een samenwerking ~

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.