logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Verzeker wielrenfiets tegen diefstal en schade


Als slechtziende was ik het helemaal met de uitspraak van het CBR eens: het is niet echt veilig voor mezelf of mijn omgeving als ik in een auto stap als bestuurder. Dat houdt in, dat mijn vervoersmogelijkheden wel een stuk beperkter zijn dan de meeste mensen. Het openbaar vervoer of een fiets, daar zal ik het mee moeten doen. Of meerijden met anderen, dat kan natuurlijk ook. Mijn fiets is dus echt ‘mijn ding’, waar ik op allerlei fronten goed voor zorg. Naast een goed onderhoud zorg ik er bijvoorbeeld ook dat mijn fiets goed is verzekerd. Ik maak namelijk heel wat kilometers per jaar en parkeer hem dan ook overal en nergens.

Ongelukkig vandalisme

Jammer genoeg komt het heel vaak voor dat fietsen niet met rust worden gelaten. Jongeren vinden het grappig om een rij geparkeerde fietsen om te gooien als dominostenen, geven even een trap tegen het achterlicht van een geparkeerde fiets of gooien zelfs een fiets op de grond, zodat zij een parkeerplekje hebben (ja echt – ik heb het een keer gezien!). Allemaal momenten waarop je fiets schade kan krijgen, waar je helemaal niets aan kunt doen. Soms is het slechts een kras, maar een andere keer heb je een slag in het wiel, is je spatbord verbogen of breekt er een spaak. Hoe relaxed is het om dat gewoon naar een fietsenmaker te stappen en ‘m te laten repareren? Zelfs als je fiets gestolen wordt kun je aanspraak maken op een vervangend exemplaar, mits je fiets goed is verzekerd.

Sportief verzekerd

Maar ook als je jouw fiets gebruikt om mee te sporten, zoals een wielrenfiets, is de verzekering gewoon geldig. Mits jij geen grove schuld hebt aan de schade of het ongeval kun je aanspraak maken op de verzekering. Dus ook als je fiets valt tijdens je rustpauze of van de weg raakt tijdens het wielrennen, je over de kop gaat door een stok die op de weg ligt – en je weet zelf dat wielrenfietsen niet heel veel kunnen hebben, wat dat betreft. Het is allemaal dun en licht materiaal, wat zo kan verbuigen. In zo’n geval is een goede fietsverzekering goud waard!

Melden van de schade

Als je schade hebt, of je fiets is gestolen, dan moet je daar natuurlijk wel melding van maken. Dat doe je bij de politie (in het geval van diefstal) of bij een aangesloten fietsenmaker, zodat er een opgaaf gedaan kan worden van de schade. Bij steeds meer verzekeringen, zoals Centraal Beheer, is het mogelijk om via hun website melding te maken van de schade of diefstal. Je hebt daar dus geen last meer van een papierenwinkel die opgestuurd moet worden, wat een snellere afwikkeling waarborgt. Mocht je op zoek zijn naar een verzekering met een hoge bovengrens, zit je bij Centraal Beheer overigens goed: je kunt je fiets tot 5000 euro verzekeren! Dus ook je fancy elektrische racefiets kan gewoon goed verzekerd mee op pad.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.